I–IV 8.00-17.00
V 8.00-15.45


Paskambinkite
8 658 18504



Parašykite
tiesiogiai




Sekite mus


XXI amžiaus mokykla – atvira ir komunikuojanti mokykla

2022-09-11

Šiandien mes gyvename pasaulyje, kuriame vyrauja vaizdo ir garso kultūra. Šiuolaikinis jaunimas neįsivaizduoja savo kasdienybės be audiovizualinių medijų. Internetas, televizija, radijas, skelbimų lentos, kompiuteriniai žaidimai supa žmones iš visų pusių ir daro įtaką  pasaulio suvokimui, dažnai manipuliuodami mūsų jausmais ir net mintimis. Tuo pat metu medijos atveria naujas galimybes jaunimui, padeda tyrinėti pasaulį, įgyti žinių, susidraugauti, ieškoti darbo, įgyvendinti savo kūrybines idėjas.

Didelis iššūkis mokytojams yra darbas su jaunais žmonėmis, kurie yra ne tik susipažinę, bet ir susidraugavę su šiuolaikinėmis technologijomis. Siekdama patenkinti šiuos poreikius, viena vertus, mokytojų, kita vertus – mokinių, Nacionalinė švietimo agentūra vykdo Erasmus+ KA2 projektą „XXI-ojo amžiaus mokyklos“ („Schools for 21st Century“) Nr. 2019-1-S01-KA201-064187. Projektą koordinuoja Santiago de Compostela universitetas (Universidad de Santiago de Compostela, Ispanija), o Nacionalinė švietimo agentūra yra šio projekto koordinatorė Lietuvoje. Jis yra skirtas mokiniams ir mokytojams, aukštųjų mokyklų dėstytojams, mokytojų švietimo centrams ir viešinimo specialistams.

Vienas iš projekto „XXI-ojo amžiaus mokyklos“ tikslų – Gilinti skaitmeninius ir audiovizualinius gebėjimus bendradarbiaujant su ekspertais, įtraukiant į mokymus projekto dalyvius iš mokyklų, todėl vykdant projektą numatyta parengti internetinį mokymosi tinklą su keturių modulių mokytojų kompetencijų tobulinimo(si) programomis:

  1. Mokymasis tinkle: nuotoliniai kompetencijų tobulinimo kursai.
  2. Skaitmeninis ir medijų raštingumas.
  3. Mokytojų ir mokinių komunikacija: bendravimo gebėjimų tobulinimas.
  4. Mokymosi planavimas.

Šių programų aprašai bus paskelbti Europos Sąjungos švietimo išteklių portaluose.

Taip pat yra numatyta sukurti mobiliąją programėlę audiovizualinio ir skaitmeninio raštingumo, komunikavimo gebėjimų vertinimui.

Projekto „XXI-ojo amžiaus mokyklos“ veikla  prasidėjo 2019 m. rudenį. Lapkričio mėnesį įvykusiame pirmajame projekto partnerių susitikime Vilniuje, Nacionalinėje švietimo agentūroje, buvo aptarti projekto tikslai ir uždaviniai, paskirstytos užduotys ir suplanuoti darbai. Projekto partneriai –  universitetai, technologiniai ir radijo centrai bei mokyklos iš Ispanijos, Italijos ir Portugalijos.

Šiuo metu yra rengiamas internetinis kursas mokytojų kompetencijų tobulinimui aukščiau minėtomis temomis ir ieškoma mokyklų, linkusių bendradarbiauti kuriant internetinį kursą ir galinčių bei norinčių dalintis savo gerąja patirtimi.

Kviečiame mokyklas, kuriose veikia radijo ir / ar debatų klubai, bendradarbiauti su Nacionaline švietimo agentūra vykdant projekto veiklas, dalintis gerąja patirtimi ir plėtoti / tobulinti komunikacinę kompetenciją ir skaitmeninį bei medijų raštingumą. Kontaktinis asmuo: Danuta Szejnicka, Nacionalinės švietimo agentūros Ugdymo turinio rengimo skyriaus metodininkė, el. p. danuta.szejnicka@nsa.smm.lt; projekto „XXI-ojo amžiaus mokyklos“ koordinatorė: Eglė Vaivadienė, Nacionalinės švietimo agentūros Ugdymo turinio rengimo skyriaus metodininkė, el. p. egle.vaivadiene@nsa.smm.lt

Projekto „XXI-ojo amžiaus mokyklos“ („Schools for 21st Century“) Nacionalinės švietimo agentūros komanda

Projekto „XXI-ojo amžiaus mokyklos“ („Schools for 21st Century“) partnerių susitikimas Nacionalinėje švietimo agentūroje Vilniuje

Danuta Szejnicka
Nacionalinės švietimo agentūros
Ugdymo turinio departamento
Ugdymo turinio rengimo skyriaus metodininkė
El. p. danuta.szejnicka@nsa.smm.lt

Skip to content