Valstybinės kalbos testai

I kategorija
II kategorija
III kategorija
  Skaitymo sando pavyzdys  
  Kalbos vartojimo sando pavyzdys  
 
Kalbos vartojimo sando pavyzdys
1. Kiekvienam 1-12 tarpui parinkite tinkamą žodį A, B ar C.

Aštrių pojūčių mėgėjų Vilniaus požemiuose 0  mirtini pavojai. Dieną naktį tamsoje skendinčiuose ilguose tuneliuose galima 1  į gilią duobę.

Nors požemio rūmų sienos atrodo tvirtos, tačiau jos gali 2  metų naštos. Narsuolis gali būti palaidotas po žemėmis gyvas.

„Sostinės“ korespondentas 3  po požemius, išraustus Antakalnio ir Šeškinės kalnuose. Šiuo metu tuneliai visiškai apleisti. Įeiti į juos gali 4 , nes durys jau seniai nerakintos. Tačiau patekęs į požemius, atgal į lauką 5  ne tik smalsuolis, bet ir visur mėgstantys lįsti vaikai.

Žurnalistus palydėti 6  paaugliai pasakojo, kad Antakalnio požemiuose yra ir antras aukštas. Į jį veda dar visai nesugriuvę laiptai. Kol kas tvirtos ir tunelių sienos. Tačiau šis įspūdis 7 . Viena šachta jau užversta žemėmis.

Šeškinės kalno požemių būklė apverktina. Prie durų – šiukšlių kalnai. Tačiau į požemius retai kas 8 . Čia karaliauja šikšnosparniai. Pašvietus prožektoriumi, jie ima blaškytis. Tačiau 9  gyviai greitai pradingsta ir pasislepia ventiliacijos angose.

Lietuvos istorijos instituto specialistai dūsavo, kad požemių nėra tiek daug, todėl tyrinėtojai jais nesusidomėjo. 10  apie šiuos statinius jie niekur nebuvo radę. Krašto apsaugos ministerijos sekretorius sakė, kad tik viename leidinyje minima, jog Antrojo pasaulinio karo metais vokiečiai tuose požemiuose buvo 11  sandėlius. Sovietiniais laikais Antakalnio požemiuose buvo Lietuvos kino studijos saugyklos. Paaugliai sakosi matę besimėtančių dėžių su kažkokiomis juostomis. O senesni šio rajono gyventojai mena, kad tuo metu buvo pastatytas mūrinis pastatas sargams, teritorija aptverta, o į požemius 12  elektra.


2. Skliausteliuose pateiktus žodžius 13-26 parašykite reikiama forma.

Pirmiausia leiskite padėkoti 13  14  (brangūs svečiai).

Paskubėk, mes 15  (tu) laukiame.

Sąraše jis buvo 16  (trečias).

Pavasaris jo sielą pripildė 17  (džiaugsmas).

Jie išvažiuoja į Švediją 18  19  (2 metai).

Ar gali nueiti į parduotuvę nupirkti 20  (duona).

Malonu matyti jus, vaikai, 21  22  (tokie laimingi).

Milda domisi 23  24  (senoji muzika).

Nė karto nepastebėjau tavęs 25  (supykęs).

26  (Padavėjas), prašom atnešti sąskaitą.


3. Kiekvienam 27-38 tarpui parinkite tinkamą žodį A, B ar C.

37 metų vilnietis verslininkas Genadijus pirmąjį savo lobį rado 0  septynerių metų. Kiekvieną vasarą 27  pas močiutę mažasis Gena girdėdavo vyresniųjų pokalbius, esą jų sode užkasti vertingi daiktai. Tokios senelių kalbos pirmokui darė didžiulį įspūdį. Matyt, tokių kalbų 28  atsiradęs noras tą lobį rasti.

29  pirmąjį radinį, verslininkas nusišypso. Tai nebuvo dideli turtai. Tačiau 30  beyrančią medinę dėžę su stalo įrankiais bei porcelianiniais indais, jam užgniaužė kvapą. Nuo tada lobių paieška tapo Genadijaus pomėgiu. Į Genadijų kreipiasi daugybė žmonių 31  padėti surasti paslėptus savo ar giminių turtus. Grįžę iš Sibiro, tremtiniai mėgina rasti prieš karą 32  vertingus daiktus. Neseniai vienos senutės prašymu Genadijus lankėsi Joniškio rajone. Iš atkastos dėžės 33  savo motinos daiktus, moteris nesulaikė ašarų. 34  laimingą senutę, nesunku buvo suprasti atlikto darbo prasmę.

Žmonių pasakojimus apie lobius Genadijus vadina pasakomis. Pačia įdomiausia legenda laiko legendą apie Lietuvoje 35  Napoleono auksą. Pasiklausius lietuvių, atrodo, kad visuose panemunės kaimuose Napoleonas primėtė statinių su auksu.

36  nusifotografuoti prie žymiojo Vilniaus barbakano – gynybinės sienos, lobių ieškotojas pasakojo, kad vienoje iš septynių šachtų suslėptos barbakano vertybės. Nors statybininkams 37  šachtas, rasti lobį nėra jokių galimybių, Genadijus neketina atsisakyti savo pomėgio. Jis ir toliau kasinės, 38  kada nors surasti lemtingąją aukso skrynią.


4. Kiekvienam 39-48 tarpui parinkite ir įrašykite tinkamą žodį.

Ponas Vytautas Baublys prisipažino baldus restauruoti pradėjęs tik po to, 0  kartu su kaimynu pasistatė namą. V. Baublys teigė, 39  iki tol restauravimu nesidomėjo 40  nieko apie jį nežinojo. „Aš ir dabar nežinau, kaip reikia daryti, 41  niekada to nesimokiau – darau, 42  man atrodo geriau“, – pasakojo V. Baublys.

Pirmas bandymas atnaujinti seną spintą V. Baubliui buvo nesėkmingas, 43  nesėkmės restauratorius neišsigando. 44  baldą būtų įdomu restauruoti, pirmiausia jis turi būti gražus, įsitikinęs V. Baublys. Neįdomu restauruoti tuos baldus, 45  paviršiai yra dideli ir lygūs. Meistras su pasimėgavimu prisimena, 46  keturias vieno seno stalo kojas restauravo penkis mėnesius.

Svetimi baldai turi ir svetimą gyvenimą. „Parsiveži baldą ir nežinai, iš 47  namų jį parsigabenai, 48  jis turi „sugėręs į save“, – kalbėjo ponas Vytautas.


5. Įrašykite praleistas 49-60 raides.

Prie Nauj 0 jų metų slenk 49 čio visada susim 50 stome apie ateitį, nes susidur51 me su nežinom 52 be. Visi trokštame ger 53 snio r 54 tojaus, tačiau baiminam 55 s netikėt 56 mų. Nuo senų sen 57 vės žmonės t 58 rinėjo dangaus reišk 59 nius ir pagal juos sp 60 davo orą ar net likimą.