Valstybinės kalbos testai

I kategorija
II kategorija
  Skaitymo sando pavyzdys  
  Kalbos vartojimo sando pavyzdys  
III kategorija
 
Kalbos vartojimo sando pavyzdys
1. Kiekvienam 1-10 tarpui parinkite tinkamą žodį A, B ar C.

Senovės miestas sostinės centre


Vilniaus Rotušės aikštėje vakar pasklido gardūs maisto kvapai, 0  trimitai ir krykštavo vaikai. Po vidurdienio Vilniaus vicemeras Vitas Mačiulis 1  vartus į Šv. Pranciškaus mugę ir 2  didžiausios miesto šventės – Sostinės dienų – pradžią.

Pirmieji į Šv. Pranciškaus mugę 3  Vilniaus savivaldybės valdininkai, miesto pensininkai, vaikai ir turistai. Šv. Pranciškaus mugės šeimininkas verslininkas Vytenis Urba valdininkus 4  prie vaišių stalo. Pensininkai 5  koncerto, vaikai žaidė Marceliukės parke, o turistai fotografavo jiems nematytus medinius atrakcionus bei kaimų amatininkus.

Daugumos šventės dalyvių dėmesį 6  Pirmojo pasaulinio karo lauko virtuvės įranga, kuri buvo panaši į garvežį. V. Urba karo lauko virtuvę 7  iš vieno Pakruojo rajono gyventojo. Įrangą verslininkas šiek tiek 8  ir pavadino spjaudančia mašina.

Į Šv. Pranciškaus mugę iš Aukštaitijos kaimų atvažiavę meistrai vilniečiams siūlė 9  batus bei pagaląsti peilius. Kaimiečiai kvietė pirkti raugintų agurkų, riestainių, meduolių ir žuvų.

Marceliukės vaikų parke 10  dar niekur nematytų sūpynių. Aikštėje buvo galima pasisupti mediniuose nameliuose, pintuose krepšiuose ir net sėdint prie stalo.


2. Kiekvienam 11–18 tarpui parinkite tinkamą žodį A, B ar C.

Marškinėlių medžiotojas svajoja apie A. Sabonio aprangą

Klaipėdoje 0  Donatas Gedmintas 11  aprengti bent penkias krepšinio komandas – jo kolekcijoje yra daugiau kaip 50 krepšininkų marškinėlių. Prieš keletą metų 12  rinkti marškinėlius, 25 metų vyras dabar jau turi daugybės Lietuvos krepšininkų sportinę aprangą.

D. Gedmintas krepšiniu susidomėjo 1995 metais atvykęs mokytis į Kauno technologijos universitetą. Tada jis 13  nė vienerių „Žalgirio“ rungtynių.

„Pirmuosius marškinėlius 14  bendrovėje „Tūta“. Bet kai sporto halėje susitikau pažįstamą, vilkintį originalią „Žalgirio“ aprangą, tokios užsimaniau ir aš.

Pirmuoju krepšininku, prie kurio Donatas išdrįso prieiti paprašyti marškinėlių, tapo tuometinis žalgirietis Kęstutis Šeštokas, dabar 15  Vilniaus „Lietuvos ryte“. Pasakiau, kad labai sergu už „Žalgirį“ ir 16  klubo aprangos. K. Šeštoko marškinėliai buvo pirmieji mano kolekcijoje.

D. Gedmintas tikisi, kad jo kolekcijoje 17  ir Arvydo Sabonio marškinėliai. Vyras dar 18  vilties juos gauti.


3. Skliausteliuose pateiktus žodžius parašykite tinkama forma.

Taką į gyvūnų globėjos namus jau pramynė šunys ir katės

„Aš nemėgstu lankytis aukštuomenės 0  (vakarėliai) ir tuščiai leisti laiką“,– tikino erdviame 19  20  (trys aukštai) kotedže Vilniuje įsikūrusi 65 metų Danguolė Valentinaitė.

Klaipėdoje gimusi ir ten praleidusi 21  (vaikystė) Danguolė 1944 metais emigravo į Vakarus. Prieš 22  23  (šešeri metai) iš Čikagos į gimtinę grįžusi moteris visą savo energiją ir pinigus skiria gyvūnų 24  (globa).

„Negaliu pasyviai ilsėtis ir neturiu tam laiko“, – sakė Danguolė, kuri kiekvieną rytą keliasi labai anksti. Auštant į lauką ji išveda pasivaikščioti du savo 25  (šuo) ir katiną. Danguolė nepamiršta išnešti ėdalo 26  27  (benamės katės) ir 28  (lapė), kuri jau dvejus metus kiekvieną vakarą užsuka į netoli pamiškės esantį Danguolės kiemą.

Gyvendama Čikagoje šeimos ir vaikų neturinti moteris keletą metų rūpinosi 29  30  (seni žmonės). Lietuvoje D. Valentinaitė iš vaikų namų paėmė globoti 31  32  (dvi paauglės). Po pamokų mergaitės padeda Danguolei prižiūrėti gyvūnus.


4. Kiekvienam 33–40 tarpui parinkite ir įrašykite tinkamą prielinksnį.

Troleibuse apie įvykius

Troleibuso keleiviai šią savaitę nepatyrė didelių sukrėtimų. Jie džiaugėsi gerais savo vaikų pažymiais, sutarimu 0  sutuoktiniais ir tuo, kad pavyko rasti mėgstamą darbą.

„Šią savaitę gavau atlyginimą“, – svarbų savaitės faktą paminėjo 33  dviem vaikais troleibusu 34  darželį važiuojanti Natalija.

„Pagaliau Signatarų namais rūpinasi Nacionalinis muziejus. Tokia proga vieną šios savaitės naktį 35  Signatarų namų stogo išgėriau šampano“, – svarbų savaitės įvykį prisiminė buvęs Signatarų namų direktorius.

Pensininką Joną nustebino žinia, kad padidėjo metinis žemės mokestis. „Anksčiau 36  metus mokėjau 20 litų, dabar teks mokėti septyniasdešimt“, – skundėsi keleivis.

Pensininkas savo automobilį jau visai žiemai pastatė 37  garažą. Tik šiltuoju sezonu jis savo mašiną laiko 38  namų, 39  langais. Automobilis jam labiausiai reikalingas 40  sodo, į kurį pradeda važinėti pavasarį.