I–IV 8.00-17.00
V 8.00-15.45


Paskambinkite
8 658 18504



Parašykite
tiesiogiai




Sekite mus


Startuoja registracija į Nacionalinę teisės žinių olimpiadą

2020-04-23

Prasidėjo registracija į jau penktąjį kartą Mykolo Romerio universiteto rengiamą Nacionalinę teisės žinių olimpiadą moksleiviams. Projektas turi ir naują bendraorganizatorių – Lietuvos nacionalinį radiją ir televiziją (LRT).

„Džiaugiamės, kad nacionalinis transliuotojas tapo teisės žinių olimpiados partneriu ir tikime, kad būtent jo dėka apie olimpiadą sužinos ir joje sudalyvaus dar daugiau Lietuvos moksleivių, – sako Mykolo Romerio universiteto Teisės mokyklos dekanė, profesorė Lyra Jakulevičienė.

Pasak LRT generalinės direktorės Monikos Garbačiauskaitės-Budrienės, įstatymai rašomi ne tik teisininkams, išmanyti teisinius principus, net ir bendrais bruožais, šiais laikais yra aktualu kiekvienam visuomenės nariui: „Kiekvienam svarbu atpažinti, kada jų teisės yra pažeidžiamos, ir galėtų apsiginti, o taip pat, kad nepridarytų skaudžių klaidų, juk, kaip sako universali teisės aksioma, nežinojimas neatleidžia nuo atsakomybės. Ši olimpiada yra labai reikalinga ir prasminga iniciatyva, todėl tapome jos partneriais“, – sako LRT generalinė direktorė Monika Garbačiauskaitė-Budrienė.

Klausimai – ir iš gyvenimo, ir animacinių filmų  

Pasak L. Jakulevičienės, teisė daugeliui, ypač vaikams atrodo sudėtingas ir sausas mokslas, pritaikomas tik teismų salėse, skirtas bausti ar nuteisti prasikaltusius, todėl šios olimpiados tikslas – laužyti šiuos stereotipus ir parodyti, kad teisės žinios reikalingos ir praverčia kasdieniame gyvenime.

Nors į testą įtraukiami klausimai iš skirtingų teisės sričių, tačiau jie formuluojami per įprastas, kartais ir šmaikščias situacijas, kuriose gali atsidurti kiekvienas, o norint teisingai atsakyti praverčia ne tik teisės žinios, bet ir pastabumas, loginis ir kritiškas mąstymas. Pasak L. Jakulevičienės, į testus rengėjai įtraukdavo net ir situacijas iš animacinių filmų, tarkim, „Simpsonai“, o ankstesnių metų olimpiadų rezultatai rodo, kad moksleiviams sunkiausiai sekėsi atsakyti į klausimus būtent „iš gyvenimo“.

„Tarkim, vienais metais moksleiviams sunkiausiai sekėsi teisingai įvertinti situaciją apie… garantinį terminą avalynės grąžinimui, kai kitoje čekio pusėje pardavėja uždėjo atspaudą „garantija 14 dienų“, o avalynė suplyšo po mėnesio. Į klausimą „Ar turi teisę gražinti avalynę ir reikalauti atgauti sumokėtus pinigus?“ teigiamai atsakė maža dalis moksleivių, atkreipę dėmesį, kad pardavėjas elgėsi nesąžiningai, uždėjęs spaudą apie 14 dienų garantiją ir taip klaidinęs vartotojus“, – pasakojo L. Jakulevičienė.

Teisės žinių olimpiada rengiama nuo 2016 metų. Kasmet olimpiadoje dalyvaujančių moksleivių skaičius augo. Organizatoriai, atsižvelgdami į paskelbto karantino situaciją, žada naujoves.

  • Olimpiada vyks nuotoliniu būdu;
  • Išsiplėtė auditorija: olimpiada skirta 5-12 klasių moksleiviams.

Olimpiada vyks keliais etapais. Pirmasis etapas numatytas 2020 m. gegužės 6 d. nuotoliniu būdu internetinėje platformoje teisekiekvienam.lrt.lt. Jo metu 5-12 klasių mokiniai atsakys į iš anksto paruoštus testo klausimus. Geriausiai atsakę bus pakviesti į antrąjį finalinį olimpiados etapą, kuris vyks gegužės 14 dieną taip pat nuotoliniu būdu internetinėje platformoje.

Gegužės 6 dieną internetinėje platformoje teisekiekvienam.lrt.lt vyks ir tradicinis teisės žinių testas visuomenei, kuriame kiekvienas norintis galės pasitikrinti savo teisės žinias.

Olimpiadą globoja Lietuvos Respublikos teisingumo ministerija. Vertingus pagrindinius prizus nugalėtojams įsteigė tarptautinė advokatų kontora „Eversheds Saladžius“ ir Europos komisijos atstovybė Lietuvoje. Šią iniciatyvą palaiko Lietuvos Respublikos švietimo, mokslo ir sporto ministerija, Lietuvos advokatūra, Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija, Nacionalinė teismų administracija, Lietuvos antstolių rūmai, Nacionalinė švietimo agentūra, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba, Specialiųjų tyrimų tarnyba, Lietuvos Aukščiausiasis Teismas.

Skip to content