I–IV 8.00-17.00
V 8.00-15.45


Paskambinkite
8 658 18504



Parašykite
tiesiogiai




Sekite mus


Švietimo darbuotojams – specialūs skaitmeninio raštingumo mokymai internete

2020-04-28

Nacionalinė švietimo agentūra kartu su projektu „Prisijungusi Lietuva“ kviečia šalies mokytojus dalyvauti specialiuosiuose skaitmeninio raštingumo mokymuose. Šie kursai orientuoti į praktinius gebėjimus, todėl dalyviai įgytas žinias galės iš karto panaudoti savo kasdieniame darbe – vesdami pamokas ar paskaitas internetu bei ruošdamiesi joms.

„Karantino metu, pradėjus vaikų mokymą nuotoliniu būdu, patyrėme įvairių iššūkių. Kai kurie mūsų šalies mokytojai dar niekada nebuvo to darę ir neturėjo pakankamai laiko pasiruošti, tad nuotolinis mokymas jiems tapo išbandymu. Mokytojams, kurie nuotolinį mokymą jau buvo pritaikę kasdienėje veikloje ir tam tikras temas dėstė nuotoliniu būdu, buvo kur kas lengviau visą mokymo turinį perkelti į skaitmeninę erdvę. Tad kol vienose mokyklose mokymo procesas jau nuo pirmų dienų vyko sklandžiai, kitos mokyklos  prie susiklosčiusios situacijos prisitaiko sunkiau“, – sako Nacionalinės švietimo agentūros direktorė Rūta Krasauskienė.

Ji priduria, kad šis priverstinis persikėlimas į virtualią erdvę daugelį šalies mokytojų ir netgi darželio auklėtojų paskatino skirti laiko savo skaitmeninių įgūdžių tobulinimui, todėl džiaugiasi, kad Nacionalinė švietimo agentūra gali patenkinti švietimo bendruomenės poreikius ir rekomenduoti kokybiškus nemokamus skaitmeninio raštingumo kursus jiems aktualiomis temomis.

Skaitmeniniai įgūdžiai tampa būtini darbo aplinkoje

Projektas „Prisijungusi Lietuva“ visoje Lietuvoje vykdo nemokamus skaitmeninio raštingumo mokymus Lietuvos gyventojams – tiek pradedantiems, tiek pažengusiems interneto ir technologijų vartotojams. Dėl šalyje paskelbto karantino mokymai intensyviai vyksta internete, organizuojamos virtualios skaitmeninio raštingumo mokymų grupės.

Nuotoliniai mokymai internete prasidėjo balandžio 15 d. Jie vyksta naudojant saugią ir patikimą „Microsoft Teams“ programą. Šiuose mokymuose švietimo bendruomenės nariai gali pasirinkti iš penkių jiems aktualių temų, tokie kursai trunka 6 valandas. Kiekvienas dalyvis, pabaigęs programą, gauna tai patvirtinantį baigimo pažymėjimą. Nemokamuose mokymuose galite dalyvauti užsiregistravę prisijungusi.lt.

Pasak projekto „Prisijungusi Lietuva“ veiklų vadovės Jurgitos Vasilavičiūtės-Garunkštienės, mokytojų ir darželio auklėtojų susidomėjimas šiais mokymais rodo jų norą ir poreikį gebėti dar geriau naudotis skaitmeninėmis technologijomis ir jas pritaikyti darbe.

„Skaitmeniniai įgūdžiai ypatingai svarbūs darbo aplinkoje, tačiau remiantis Europos Komisijos parengta Skaitmeninės ekonomikos ir visuomenės indekso ataskaita, 40 proc. Lietuvos dirbančiųjų jų stokoja – tai daugiau nei Europos Sąjungos vidurkis, kuris siekia 35 proc. Į šią statistiką patenka ir mokyklų bei darželių darbuotojai, kurie pastaruoju metu išreiškė susidomėjimą savo skaitmeninių įgūdžių tobulinimu. Tikėtina, kad karantinas ir mokymo programos perkėlimas į virtualią erdvę jau papildė švietimo darbuotojų žinių bagažą, tačiau rekomenduojame nesustoti tobulinti savo įgūdžių ir pasiekti kuo aukštesnį skaitmeninio raštingumo lygį, kad nuotolinis mokymas, bendravimas vyktų kuo sklandžiau ir mūsų švietimo bendruomenė būtų pasiruošusi bet kokioms krizėms ateityje“, – teigia J. Vasilavičiūtė-Garunkštienė.

Specialiai švietimo darbuotojams atrinktos programos

Švietimo bendruomenė gali rinktis iš penkių specialiai atrinktų mokymų – visos programos orientuotos į tai, kad jų dalyviai įgytų iš karto pritaikomus praktinius įgūdžius, kuriuos galėtų panaudoti organizuodami savo darbą nuotoliniu būdu.

„Kiekvienas mokytojas prieš rinkdamasis kursus turėtų įsivertinti savo turimus gebėjimus ir pasirinkti temą, kurioje labiausiai trūksta žinių arba tą, kuri šiomis dienomis jam yra aktualiausia. Taip pat rekomenduočiau neapsiriboti viena programa – visos vienodai reikalingos tiek profesinėje švietimo, tiek asmeninėje srityje.

Dirbant nuotoliniu būdu svarbu mokėti planuoti savo ir kitų laiką, o tai galima patogiai daryti internetiniame kalendoriuje. Ne mažiau svarbu šiomis dienomis gebėti dalintis tekstiniais dokumentais, nuotraukomis ir vaizdo įrašais, juos laikyti ir redaguoti virtualioje saugykloje, o įgūdis naudotis skaidrių kūrimo įrankiu pravers sukant galvą, kaip įdomiau ir patraukliau perteikti mokomąją medžiagą mokiniams. Gebėjimas kritiškai mąstyti internete – tai iššūkis tiek mokytojams, tiek mokiniams. Jis reikalingas tam, kad nepasiklystume tarp netikrų naujienų ir sąmokslo teorijų, tad šį gebėjimą būtina nuolat tobulinti“, – pastebi „Prisijungusi Lietuva“ veiklų vadovė.

Mokymų programos:

1) Mokymų programoje „Efektyvus laiko planavimas ir bendravimas“ mokomasi kaip saugiai naudotis elektroniniu paštu, internetu persiųsti didelį dokumentą, nuotrauką ar vaizdo filmuką kitam asmeniui, susikurti internetinį kalendorių ir jame pasižymėti priminimus bei užduotis, taip pat kaip susikurti tinkamą slaptažodį registruojantis įvairiose sistemose.

2) Mokymų programoje „Dokumentų kūrimas internete ir dalijimasis su kitais“ mokomasi apie debesų kompiuteriją bei bendradarbiavimą internete, kaip rengti bei redaguoti tekstinius dokumentus internete, kaip dalintis dokumentu su kitais ir suteikti jiems redagavimo teises, kaip bendrai naudoti ir redaguoti vieną dokumentą su kitais asmenimis, taip pat kaip naudotis tiesioginio bendravimo internetu programomis: susirašinėti, skambinti, siųsti failus, dalintis ekrano vaizdu su kitais asmenimis.

3) Mokymų programoje „Pristatymų rengimas“ mokomasi bendrųjų pristatymų rengimo pagrindų, kaip sukurti pristatymą ir skaidres, kaip jas formatuoti bei taikyti įvairius efektus, taip pat kaip pristatyti sukurtą pateiktį ir ja pasidalinti su kitais.

4) Mokymų programoje „Skaitmeninių nuotraukų apdorojimas ir saugus dalijimasis“ mokomasi, kaip atsakingai publikuoti informaciją, nuotraukas ar vaizdo įrašus, kaip perkelti nuotraukas ir dokumentus į skaitmeninius įrenginius naudojant programėles, kaip naudotis internetinėmis saugyklomis, kaip redaguoti nuotraukas ir kurti jų koliažus, kaip pasidalinti nuotraukomis su kitais.

5) Mokymų programoje „Būk aktyvus, unikalus ir verslus“ mokomasi apie saugų naršymą internete, asmens duomenų automatinį saugojimą skaitmeniniame įrenginyje (naršyklės slapukai, naršymo istorija, privatus naršymo režimas), apie autorių teises ir intelektinę nuosavybę, taip pat kaip kritiškai vertinti internete skelbiamą informaciją, kaip sukurti ir redaguoti internetinį puslapį ar svetainę.

Apie projektą „Prisijungusi Lietuva“ (www.prisijungusi.lt)

Projektu siekiama skatinti Lietuvos gyventojus įgyti reikalingų įgūdžių efektyviai, įvairiapusiškai, saugiai ir atsakingai naudotis internetu, į šias veiklas aktyviai įtraukiant vietos bendruomenes.

Projektą įgyvendina Informacinės visuomenės plėtros komitetas kartu su partneriais: asociacija „Langas į ateitį“, Lietuvos Respublikos ryšių reguliavimo tarnyba, Lietuvos nacionaline Martyno Mažvydo biblioteka, Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerija.

Projektas finansuojamas Europos regioninės plėtros fondo ir Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto lėšomis. 

Skip to content