I–IV 8.00-17.00
V 8.00-15.45


Paskambinkite
8 658 18504



Parašykite
tiesiogiai




Sekite mus


„Media Lab“ projekto gerosios patirties sklaidos tarptautinė konferencija

2020-07-09

2020 m. birželio 30 d. projekto „Media Lab for Bridging Cross-Border Gaps“ (toliau – „Media Lab“) įvykusioje tarptautinėje nuotolinėje konferencijoje dalyvavo švietimo politikos formuotojai, mokytojai ir medijų raštingumo tematika susidomėję specialistai, dirbantys jaunimo švietimo srityje.

Vaizdo konferencijos įrašą galima rasti čia.

Šios tarptautinės konferencijos tikslas – pristatyti projekto „Media Lab“ metu sukurtą metodinę medžiagą, skirtą medijų raštingumui plėtoti.

Projekto „Media Lab“ organizuotame tarptautiniame renginyje dalyvavo projekto partnerių atstovaujamų šalių – Latvijos, Lietuvos, Lenkijos, Kipro, Graikijos ir Šiaurės Makedonijos – universitetų mokslininkai ir žurnalistai, pedagogai. Jie pasidalijo patirtimi medijų edukacijos srityje, kuri tampa ypač aktuali nuotolinio mokymo(si) kontekste.

Pristatome konferencijos dalyvių įžvalgas:

„Media Lab“ konferencija labai aktuali ir įvyko pačiu laiku. Joje aptartos aktualios temos, susijusios su informacijos pateikimu, sklaida. Aktualizuojami žiniasklaidoje pateikiami sąmoningi informacijos iškraipymai, ydingos praktikos, kai naudojant klaidingas žinias siekiama formuoti tendencingą visuomenės nuomonę. Mokytojams šis renginys, be jokios abejonės, suteiks daugiau galimybių, naudojant realius pavyzdžius, padėti mokiniams atsirinkti žiniasklaidos kanalais pateikiamą informaciją, suvokti žiniasklaidos savikontrolės svarbą, kelti diskusinius klausimus apie žurnalistų atsakomybę prieš visuomenę. Tokios konferencijos parodo, kaip svarbu ugdyti kritinį mąstymą, siekiant gauti objektyvią ir teisingą informaciją apie įvykius pasaulyje. Skaityti pranešimai iš įvairių valstybių ir klausytojų gausa bei aktyvumas  parodo žiniasklaidos kanalais pateikiamos informacijos įvertinimo aktualumą tarptautiniu mastu. Organizatoriams norisi palinkėti sėkmės, tobulinant kompetencijas, susijusias su žiniasklaidoje pateikiamos informacijos atranka.

Andrius Šarmavičius, ŠMSM Pagrindinio ir vidurinio ugdymo skyriaus Bendrojo ugdymo departamento vyriausiasis specialistas

Kadangi gyvename gausiai naudodami įvairias medijas, svarbu kaupti žinias ir gilintis į kitų asmenų veiklą, ieškoti puikių pavyzdžių. Į ką atkreipiau dėmesį šįkart? Mokytojos N. Rusecka ir M. Vasilevska paskatino mokinius pačius suformuluoti naudojimosi medijomis taisykles – tai puiki galimybė jaunimui ir apmąstyti medijų kultūrą, ir formuotis kanceliarinės kalbos vartojimo įgūdžius. Be to, laikytis pačių sudarytų taisyklių ne taip atgrasu, kaip primestų. Šiaurės Makedonijos žiniasklaidos atstovės J. Avramovskos informacija apie egzistuojančius suprogramuotus algoritmus, kuriuos pasitelkę netikrų žinių skleidėjai publikuoja straipsnius, labai pravarti. Dar dėmesį prikaustė žurnalistės iš Graikijos M. Kozakou rodyti vaizdo įrašai, tarp jų „Manipuliacijos būdai. Nebūk patiklus!“. Šio įrašo tikslas – skleisti informaciją jaunimui apie naujųjų technologijų iššūkius dezinformacijos ir manipuliavimo srityje bei parodyti jaunajai auditorijai, kad tai, ką mato, ne visada yra tai, kas iš tikrųjų egzistuoja. Vaizdo įraše taip pat atskleidžiama, kaip galima pastebėti manipuliacijas. Pribloškė suvokimas, kaip dažnai net nepagalvojame, kad gali būti, jog daug iš paskelbtų žinių būna  netikros. Į tai būtinai reikia atkreipti mokinių dėmesį.

Audronė Kuisytė  Zubkaitienė, Vilniaus Jono Pauliaus II gimnazijos lietuvių kalbos mokytoja

„Erasmus+“ projektas „Media Lab“ yra Jaunimo tarptautinio bendradarbiavimo agentūros (JTBA) koordinuojamas ir Europos Sąjungos finansuojamas projektas, kurio tikslas – padėti sukurti inovatyvius medijų raštingumo ugdymo įrankius, atrasti priemones ir būdus jaunimo medijų raštingumo lygiui kelti. Projektą vykdanti Lietuvoje institucija – Nacionalinė švietimo agentūra.

Danuta Szejnicka
Nacionalinės švietimo agentūros
Ugdymo turinio departamento
Ugdymo turinio rengimo skyriaus ir
projekto „Media Lab for Bridging Cross-Border Gaps“
metodininkė
El. p. danuta.szejnicka@nsa.smm.lt

Skip to content