I–IV 8.00-17.00
V 8.00-15.45


Paskambinkite
8 658 18504



Parašykite
tiesiogiai




Sekite mus


Lietuvių kalbos ir literatūros egzaminu prasideda brandos egzaminų sesija

2021-06-07

Šiandien prasideda brandos egzaminų sesija. Lietuvių kalbos ir literatūros egzaminas yra vienintelis privalomas siekiant gauti brandos atestatą. Laikyti valstybinį lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminą pasirinko 17207 kandidatai,  o mokyklinį laikys 9352.

Šiandien vykdomas lietuvių kalbos ir literatūros kurtiesiems ir neprigirdintiesiems mokyklinis brandos egzaminas.

„Brandos atestatui gauti mokinys turi išlaikyti du brandos egzaminus: privalomą lietuvių kalbos ir literatūros ir dar vieną dalyko brandos egzaminą ar atlikti brandos darbą. Daugiausiai kandidatai gali rinktis laikyti 7 brandos egzaminus. Į egzaminų centrus turi teisę ateiti tik tie, kurių egzaminuojamo dalyko metiniai pažymiai – ne žemesni nei ketvertas“, – sako egzaminų sesiją organizuojančios Nacionalinės švietimo agentūros direktorė Rūta Krasauskienė.

Šiemet, siekiant sudaryti abiturientams geresnes sąlygas tinkamai atlikti egzaminų užduotis, visų brandos egzaminų, įskaitant ir lietuvių kalbos ir literatūros, trukmė prailginama 15 minučių.

Kaip ir ankstesniais metais, mokiniai lietuvių kalbos ir literatūros egzamino metu turės parašyti rašinį, pasirinkę vieną iš siūlomų keturių – dviejų samprotaujamųjų ir dviejų literatūrinių – temų. Per egzaminą prie kiekvienos temos bus pateikti du autoriai, tačiau jie bus rekomenduojami. Reikalavimas remtis bent vienu privalomu autoriumi lieka, tačiau mokiniai jį galės rinktis ne tik iš tų, kurie nurodyti prie temos, bet iš visų 36 šio dalyko bendrojoje programoje nurodytų privalomų autorių, kurie pateikiami ir užduoties sąsiuvinyje.

Per lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminą kandidatai galės naudotis suskaitmenintais privalomų programos autorių kūriniais kompiuteryje, atjungtame nuo interneto tinklo. Ši galimybė, viena vertus, yra pagalba mokiniui, antra vertus – tam tikras laiko planavimo iššūkis. Todėl kiekvienas turėtų įsivertinti ar per egzaminą tikrai reikalingi šaltiniai. Norintiems pasinaudoti kompiuteriais patariama tinkamai suplanuoti savo darbą ir numatyti, kiek laiko galės tam skirti.

Kompiuteriu galima naudotis 20 minučių, laiką išnaudojant vienu prisėdimu arba du kartus po 10 minučių. Iki egzamino pabaigos likus pusantros valandos, kompiuteriu galima naudotis tik 10 min., jei laukia kiti mokiniai.

Planuojama, kad valstybinio lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzamino rezultatai bus paskelbti liepos 15 d. Liepos 20 d. pakartotinės sesijos metu vyks mokyklinis lietuvių kalbos ir literatūros egzaminas. Tai vienintelis egzaminas, kurį abiturientai, neišlaikę valstybinio lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzamino, galės perlaikyti.

Šiais metais brandos egzaminų sesijoje užsiregistravo dalyvauti 27733 kandidatai.

Siūlome susipažinti su lietuvių kalbos ir literatūros valstybinio ir mokyklinio brandos egzaminų ir lietuvių kalbos ir literatūros kurtiesiems ir neprigirdintiesiems mokyklinio brandos egzamino vykdymo reikalavimais. Juos dalyko brandos egzamino vykdymo dieną egzaminui prasidedant kandidatams primins ir egzamino vykdytojai.

Skip to content