I–IV 8.00-17.00
V 8.00-15.45


Paskambinkite
8 658 18504



Parašykite
tiesiogiai




Sekite mus


Paskelbta „Eurydice“ ataskaita apie minimalų mokymo laiką rekomenduojamą įvairiems mokomiesiems dalykams

2021-06-11

Švietimo tinklas „Eurydice“, teikiantis įvairią informaciją apie 37 šalių nacionalines švietimo sistemas ir jų veikimo ypatumus, paskelbė naują ataskaitą apie rekomenduojamą minimalų mokymo laiką pagrindiniams mokomiesiems dalykams Europos šalių bendrajame ugdyme.

Šiame leidinyje analizuojami duomenys nurodo minimalius mokymo laiko reikalavimus, kuriuos privalomam bendrajam ugdymui nustatė nacionalinio lygmens švietimo institucijos 2020–2021 mokslo metais. Ypatingas dėmesys skiriamas keturioms pagrindinėms temoms: skaitymui, rašymui ir literatūrai; matematikai; gamtos mokslams; socialiniams mokslams. Analizė rodo, kad nustatytas metinis minimalus mokymo laikas turi tendenciją ilgėti priklausomai nuo švietimo lygmens ir aukštesniuose lygmenyse skirtumai tarp šalių tampa ne tokie reikšmingi. Pradiniame ugdyme daugumoje šalių pagrindinis dėmesys skiriamas skaitymui, rašymui ir literatūrai (vidutiniškai apie 25 proc. viso mokymo laiko, Lietuvoje – daugiau nei 30 proc.), o viduriniame ugdyme matematikos ir gamtos mokslų mokymas laiko atžvilgiu tampa vienodai svarbūs.

Leidinyje lyginamoji analizė papildoma nacionalinėmis diagramomis, iliustruojančiomis duomenis pagal šalį ir mokomąjį dalyką. Duomenis rinko „Eurydice“ ir Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) NESLI tinklas.

Pilną ataskaitos anglų kalba tekstą galite rasti čia: Recommended Annual Instruction Time in Full-time Compulsory Education in Europe – 2020/21 

Daugiau informacijos apie Europos švietimo sistemas ir švietimo srities leidinius galite rasti „Eurydice“ interneto svetainėje.

 

Dr. Rima Zablackė

Nacionalinės švietimo agentūros

Stebėsenos ir vertinimo departamento

Švietimo politikos analizės ir tyrimų skyriaus analitikė

„Eurydice“ tinklo Lietuvos nacionalinio skyriaus vadovė

El. p. Rima.Zablacke@nsa.smm.lt

Skip to content