I–IV 8.00-17.00
V 8.00-15.45


Paskambinkite
8 658 18504



Parašykite
tiesiogiai




Sekite mus


Matematikos egzaminas – trečias pagal laikančiųjų skaičių

2021-06-18

Šiandien abiturientų laikomas matematikos valstybinis brandos egzaminas yra trečias pagal jį pasirinkusių kandidatų skaičių. Jį lenkia tik anglų kalbos bei lietuvių kalbos ir literatūros egzaminai. Matematikos egzaminą laikyti pasirinko 16857 kandidatai, daugiau nei praėjusiais metais, kai pasirinkusiųjų buvo 16603.

Šiemet brandos egzaminų sesija prasidėjo anksčiau nei praėjusiais metais, tačiau organizuojant egzaminus nuo pat pradžių galvota apie neįprastą ir sudėtingą šiųmečių abiturientų situaciją. Sulaukus nusiskundimų, jog abiturientams praėjusiais metais pritrūko laiko matematikos ir informacinių technologijų užduotims spręsti, šiemet, siekiant jiems sudaryti geresnes sąlygas, visų egzaminų trukmė pailginta 15 minučių. Egzaminų tvarkaraštis sudėliotas taip, kad svarbiausius egzaminus – lietuvių kalbos ir literatūros bei matematikos – skirtų net 10 kalendorinių dienų. Šis intervalas, atsižvelgiant į mokyklų vadovų pageidavimus, skirtas tam, kad mokyklos galėtų organizuoti konsultacijas tarp šių dviejų itin svarbių egzaminų.

Nacionalinė švietimo agentūra, siekdama padėti geriau pasiruošti matematikos brandos egzaminui, parengė pagalbos priemonių paketą, skirtą ir mokytojams, ir abiturientams.

Pasak Nacionalinės švietimo agentūros direktorės Rūtos Krasauskienės, pirmą kartą šiais metais abiturientai turėjo galimybę likus dviem mėnesiams iki tikrojo egzamino nuotoliniu būdu pasitikrinti žinias atlikdami matematikos pasiekimų patikrinimo užduotis. Rezultatai parodė, kad reikia skirti daugiau laiko ir pastangų pasirengti brandos egzaminui, išnaudojant ir papildomų konsultacijų galimybes.

Siekiant, jog mokytojai ir valstybinius brandos egzaminus laikantys mokiniai aiškiai ir vienodai suprastų, kaip vertinamos matematikos užduotys, buvo paskelbtos vertinimo gairės. Taip pat parengti 4 interaktyvūs testai, kuriuos atlikdami mokiniai ne tik sprendė minimalius matematikos brandos egzamino programos reikalavimus atitinkančias užduotis, tačiau ir mokėsi gaudami grįžtamąjį ryšį, peržiūrėdami, taisydami neteisingus atsakymus. Mokiniams parengtas ir vaizdo konsultacijų ciklas „Matematika: žinios ir pavyzdžiai“, apžvelgiantis visą baigiamojo koncentro mokyklinės matematikos kursą.

Be to, mokykloms buvo skirtos papildomos lėšos padėti likviduoti nuotolinio ugdymo metu atsiradusias spragas, sudarant galimybes papildomoms konsultacijoms.

„Žinoma, visos priemonės yra pagalbinės ir neatstoja dvylikos metų mokyklinės programos, darbo su mokytojais bei savarankiško mokymosi. Tačiau neabejoju, jog tie, kas ieškojo papildomų priemonių pasiruošti egzaminams, rado naudingos informacijos. Kartojimo ir mokymosi niekada nebūna per daug“, – sako Nacionalinės švietimo agentūros direktorė Rūta Krasauskienė.

Atsižvelgus į kylančią oro temperatūrą, egzaminų centrai užtikrins patalpų vėdinimą ar ventiliavimą, taip pat pagal galimybes parūpins geriamojo vandens. Kandidatams galima ateiti su oro sąlygas atitinkančia apranga, jiems priminta, kad taip pat gali atsinešti vandens.

 

Daugiau informacijos:

NŠA Komunikacijos ir kontaktų skyrius, tel. 8 658 18061, el. p. ziniasklaidai@nsa.smm.lt

Skip to content