I–IV 8.00-17.00
V 8.00-15.45


Paskambinkite
8 658 18504



Parašykite
tiesiogiai




Sekite mus


Tris dienas vyks užsienio kalbų egzaminų kalbėjimo dalis

2021-06-21

Šiandien abiturientai pradeda laikyti užsienio (anglų, rusų, prancūzų ir vokiečių) kalbų valstybinių brandos egzaminų kalbėjimo dalį. Tris dienas (birželio 21–23 d.) vyks anglų kalbos, birželio 22–23 d. – rusų kalbos, birželio 23 d. – prancūzų ir vokiečių kalbų egzaminų kalbėjimo dalys. Iki pandemijos ši egzamino dalis vykdavo balandį, šiemet vyksta panašiu laiku kaip ir pernai.

Klausymo, skaitymo ir rašymo anglų, prancūzų ir vokiečių kalbų egzaminų dalis abiturientai laikė praėjusią savaitę, o rusų kalbos – laikys ateinančią savaitę. Kiekviena egzamino dalis sudaro ketvirtadalį bendro vertinimo.

„Užsienio kalbos egzamino kalbėjimo dalis susideda iš 3–4 min. trukmės mokinio monologo ir 4–5 min. trunkančio dialogo, kai kalbasi du mokiniai. Mokinių poros yra sudaromos iš anksto. Porą turėtų sudaryti mokiniai, kurių III gimnazijos klasių dalyko metiniai įvertinimai yra panašūs“, – egzamino struktūrą priminė Nacionalinės švietimo agentūros direktorė Rūta Krasauskienė.

Kiekvienas abiturientas į egzamino vykdymo ir vertinimo centrą turi atvykti iki jam paskirto laiko. Apie tai, kokiame egzamino centre jis laiko egzamino kalbėjimo dalį ir koks laikas yra priskirtas, informuoja abituriento mokykla.

Egzamino kalbėjimo dalies trukmė vienam mokiniui – iki 30 min., iš jų 15 min. skiriama pasirengti užduočiai atlikti. Pavėlavus ne daugiau kaip 15 minučių, abiturientui egzaminą laikyti leidžiama, tačiau jam skirtas egzamino laikas nepratęsiamas.

Gavę užduotis, mokiniai ruošiasi individualiai: gali pasižymėti reikalingas pastabas, kalbėjimo planą. Prieš atliekant egzamino užduotis abiem poros nariams yra skiriamos dvi minutės, per kurias jie gali susipažinti tarpusavyje, gali kalbėtis tiek lietuviškai, tiek ta užsienio kalba, kurios egzaminą jie laiko.

Atliekant monologo užduotį, jei mokinys kalba ilgiau nei 4 min., vertintojas turi teisę nutraukti atsakinėjimą, o jei kalba trumpiau nei 3 min., pokalbį palaikantis vertintojas turi užduoti papildomus klausimus.

Dialogo užduoties metu pokalbį palaikantis vertintojas dviejų mokinių pokalbyje nedalyvauja. Bet jei vienas iš poros narių neatvyko į egzaminą, likusiam mokiniui dialogo užduotį padeda atlikti pokalbį palaikantis vertintojas.

Atliekant egzamino užduotis abiturientai gali žvilgtelti kelis kartus į užsirašytą informaciją užduotyje.

Sakant monologą, vertinamas turinio atskleidimas, išsamumas, žodyno turtingumas ir įvairovė, kalbėjimo sklandumas ir rišlumas bei kalbos priemonių taisyklingumas, dialogo dalyje – komunikacinių intencijų realizavimas, sąveika ir lankstumas, kalbos priemonių taisyklingumas. Abiejų dalių metu vertinama kandidato tartis ir intonacija.

 

Daugiau informacijos:

NŠA Komunikacijos ir kontaktų skyrius, tel. 8 658 18061, el. p. ziniasklaidai@nsa.smm.lt

Skip to content