I–IV 8.00-17.00
V 8.00-15.45


Paskambinkite
8 658 18504



Parašykite
tiesiogiai




Sekite mus


Paskelbta Lietuvos rašytojų sąjungos projekto „Literatūros pamokos“ vaizdo medžiaga

2021-07-28

Mokytojo TV interneto platformoje paskelbta Lietuvos rašytojų sąjungos projekto „Literatūros pamokos“ vaizdo medžiaga. Virtualios poetų, rašytojų, vertėjų ir literatūros kritikų vedamos literatūros pamokos gali paįvairinti mokymosi procesą ir prisidėti prie skaitymo skatinimo.

Literatūros pamoka su rašytoja Aldona Ruseckaite. Keturis biografinius romanus apie Maironį, Salomėją Nėrį, Vytautą Mačernį ir Žemaitę pristačiusi prozininkė, poetė, muziejininkė Aldona Ruseckaitė ieško sąsajų tarp šių rašytojų gyvenimų ir jų kūrybos bei atsako į klausimą, ko sau leisti negali geras biografas.

Literatūros pamoka su rašytoju Donaldu Kajoku. Filosofinė Donaldo Kajoko literatūros pamoka apie meilę, tikėjimą, kūrybiškumą ir tikrą poeziją, skirta moksleiviams, mokytojams ir ne tik jiems.

Literatūros pamoka su rašytoja Ilona Ežerinyte. Paauglių rašytoja Ilona Ežerinytė literatūros pamokoje ieško būdų, kaip išmokti permanyti perskaitytą knygą. Be to, pataria, kaip išsirinkti ir atrasti mėgstamas knygas.

Literatūros pamoka su poetu Rimvydu Stankevičiumi. Poetas Rimvydas Stankevičius kalba apie tai, kaip nedideli, bet esminiai atradimai atveria vartus į poeziją mokykloje ir gyvenime, skaito mėgstamus Sigito Parulskio, Donaldo Kajoko, Aido Marčėno kūrinius, o susitikimo pabaigoje pasidalina savo nauju eilėraščiu-palinkėjimu.

Literatūros pamoka su Kaziu Saja. Prozininkas ir dramaturgas Kazys Saja literatūros pamokoje, kurią pavadino „Pasaulis, Lietuva ir aš“, pasakoja savo gyvenimo istoriją ir knygų dėka patirtus nuostabius įvykius.

Literatūros pamoka su Violeta Palčinskaite. Poetė Violeta Palčinskaitė skaito ir pasakoja apie eilėraščius, kuriuos pamėgsta ir maži, ir dideli, nepriklausomai nuo to, kuriai skaitytojų amžiaus auditorijai jie yra skirti. Autorė atskleidžia kūrinių gimimo istorijas, jų likimus ir savo pačios kelią į literatūrą.

Literatūros pamoka su Antanu A. Jonynu. Poeto ir vertėjo Antano A. Jonyno literatūros pamoka – apie poeziją kaip būdą pažinti ir suvokti pasaulį. Autorius skaito į mokymosi programą įtrauktus savo eilėraščius „Kalėdų eglutė“, „Viena diena Paryžiuje“, „Simetrija“ ir atskleidžia šių tekstų sukūrimo aplinkybes.

Literatūros pamoka su Alvydu Šlepiku. Poeto, prozininko Alvydo Šlepiko pamoka apie geros poezijos paslaptį, kurioje autorius pasakoja apie jaunystėje atrastus mėgstamus autorius ir skaito keletą haiku, A. Marčėno „Vytį“, H. Radausko „Gėlę ir vėją“ bei dalijasi savo įžvalgomis apie šiuos kūrinius.

Literatūros pamoka su rašytoja Kristina Gudonyte. Rašytoja Kristina Gudonytė atsako į dažniausiai susitikimų su moksleiviais metu užduodamus klausimus ir skaito Idos rašinį „Apie meilę ir amžinybę“ iš knygos „Ida iš šešėlių sodo“.

Literatūros pamoka su poetu Aidu Marčėnu. Kada ir kaip Aido Marčėno gyvenime įvyko poezijos stebuklas? Šios pamokos metu poetas perskaitys keletą savo eilėraščių iš įvairių gyvenimo etapų, atskleis didžiausią įtaką jo kūrybai padariusius autorius ir patars, kaip ir už ką derėtų skirti įvertinimą per literatūros pamokas.

Literatūros pamoka su poetu Tomu Venclova. Poetas Tomas Venclova skaito ir komentuoja du į lietuvių literatūros mokymosi programą įtrauktus savo eilėraščius: „Padėkos diena“ ir *** („Sustok, sustok“).

Literatūros pamoka su poetu Algimantu Baltakiu. Poetas, vertėjas ir kritikas Algimantas Baltakis su mokiniais dalijasi įsimintiniausiais savo gyvenimo momentais, kuriuos jam meistriškai pavyko paversti eilėraščiais.

Literatūros pamoka su poetu Kornelijumi Plateliu. Poetas ir vertėjas Kornelijus Platelis atsako į klausimus, kas yra poezija, kada ji atsirado, kaip atskirti gerą poeziją nuo prastos, kaip išsiugdyti poetinę klausą ir kodėl apskritai verta skaityti poeziją? Kūrėjas taip pat skaito ir aptaria į mokymosi programą įtrauktus savo eilėraščius „Kilimėlis ant sienos“, „Susitikimas prieblandoje“ bei „Jotvingio malda šuoliuojant į priešą“.

Literatūros pamoka su prof. Viktorija Daujotyte. Prof. Viktorijos Daujotytės vedama literatūros pamoka: kas jungia Romualdo Granausko „Gyvenimą po klevu“, Broniaus Radzevičiaus „Priešaušrio vieškelius“, Sigito Gedos poeziją ir Arvydo Šliogerio filosofiją?

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Skip to content