I–IV 8.00-17.00
V 8.00-15.45


Paskambinkite
8 658 18504



Parašykite
tiesiogiai




Sekite mus


Pirmojo nacionalinio „Science on Stage Lithuania. 2021“ konkurso nugalėtojai atstovaus Lietuvai tarptautiniame festivalyje

2021-10-01

Nacionaliniame konkurse „Science on Stage Lithuania. 2021“ geriausiais STE(A)M projektais pripažinti šie projektai: „Išmanus šiltnamis“, „Virtuali ekspedicija po Kuršių neriją“, „EtnoKlipsai“ ir „STEAM ugdymas ir technologijų sklaida – išmaniųjų robotukų pasaulyje“.

Jų autoriams – Snieguolei Bagočienei, Juliai Balciul, Dovilei Grinienei, Godai Kovalenkienei, Daivai Gerdzevičienei, Giedrei Dabužinskienei,  Astai Kraujelienei – atiteko pagrindinis prizas – dalyvavimas tarptautiniame festivalyje „European Science on Stage“ 2022 m. kovo 24-27 d. Prahoje.

Nacionalinės švietimo agentūros direktorė Rūta Krasauskienė atkreipė dėmesį į STE(A)M ugdymo svarbą, didelį mokytojų indėlį ir motyvacijos svarbą organizuojant ugdymą šia kryptimi ir palinkėjo sėkmės atstovaujant Lietuvai tarptautinėje arenoje.

„STEAMinis ugdymas yra ateities ugdymas ir man smagu tame dalyvauti, kurti savo pamokų turinį pačiai. Mūsų mokykloje labai skatinamos ir palaikomos tokios „kitokios“ pamokos ir tai dar labiau motyvuoja ieškoti ir kurti. Tereikia tik pradėti, o tuomet jau idėjos veja viena kitą ir jas vos spėji įgyvendinti“, – sako VGTU inžinerijos licėjaus mokytoja Goda Kovalenkienė.

„Vaikystės takas“ atstovės Daivos Gerdzevičienės teigimu, labai svarbu tai, kad šiame konkurse buvo atkreiptas dėmesys į ikimokyklinį ugdymą. „Tik šiais metais išgirdau apie „Science on Stage“ konkursą ir iš karto supratau, kad privalau dalyvauti, nes jaučiu – STEAM yra apie mane ir apie tai, kuo gyvename su kolegomis bei ugdytiniais“, – sako ji.

Nugalėtojai išrinkti iš dešimties geriausių STE(A)M projektų autorių, pateikusių paraiškas nacionaliniam konkursui „Science on Stage Lithuania. 2021“. Iš viso konkursui pateiktos 37 paraiškos. Konkurso dalyviai, laikydamiesi pristatymui iškeltų trukmės (iki 6 min.) bei klausytojų įtraukties (pranešimas turėjo motyvuoti klausytojus vykdyti STEM ir STEAM veiklas, atkartoti pranešėjų patirtį, prikaustyti klausytojų dėmesį ir skatinti smalsumą, būti konkretus ir originalus) reikalavimų, kūrybiškai pristatė savo projektus bei atsakė į vertinimo komisijos užduodamus klausimus. Dalyvių pristatymus vertino  Nacionalinis Science on Stage komitetas.

Pagrindinio prizo – kelionės į tarptautinį festivalį „European Science on Stage“ – laimėtojais pripažinti:

Snieguolė Bagočienė, Julia Balciul (Vilniaus „Sietuvos“ progimnazija). Projektas „Išmanus šiltnamis“;

Dovilė Grinienė (Kauno Aleksandro Stulginskio mokykla). Projektas „Virtuali ekspedicija po Kuršių neriją“;

Goda Kovalenkienė (Vilniaus Gedimino technikos universiteto inžinerijos licėjus). Projektas „EtnoKlipsai“;

Daiva Gerdzevičienė, Giedrė Dabužinskienė, Asta Kraujelienė (VŠĮ „Vaikystės takas”). Projektas „STEAM ugdymas ir technologijų sklaida – išmaniųjų robotukų pasaulyje“.

Nugalėtojams taip pat atiteko Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) įsteigti prizai, UAB „Lantel“ dovanojami kompetencijų tobulinimo kursai, NŠA ir Ekonomikos žinių forumo pagalba ruošiantis tarptautiniam konkursui.

Pasak Kauno Aleksandro Stulginskio mokyklos mokytojos Dovilės Grinienės, laimėti buvo labai netikėta: „Aš džiaugiuosi, kad yra įvertintas mano nuoširdus darbas, galimybė sukurtais produktais dalintis su kolegomis ne tik pačioje mokykloje, bet ir visoje Lietuvoje. Esu įsitikinusi, jeigu mano mokiniai primena man apie veiklas, kurios jiems buvo įdomios ir įstrigo, tai ir kitiems mokytojams sėkmė bus garantuota“.

Kitiems konkurso dalyviams įteikti rėmėjų prizai, UAB „BMK“ prizas – papildoma kelionė į Prahą – žiūrovų balsavimo sprendimu atiteko Gintarei Marmokaitei (Kauno raj. Ežerėlio ir Kauno raj. Zapyškio pagrindinė mokyklos) ir Rokui Gedrimui (Kauno Stepono Dariaus ir Stasio Girėno gimnazija) už projektą „Kartoninis portretas mokytojams“.

UAB „BMK“ prizas – programavimo žaidimas „Scottie Go“ – Laurai Bajoriūnei ir  Miretai Visockienei (Šiaulių lopšelis-darželis „Pasaka“) už projektą „STEAM pasakose“.

ŠMSM prizai įteikti: Audronei Albertynei ir Birutei Žemaitienei (Marijampolės Jono Totoraičio progimnazija) už projektą „Ekologija + kūryba + nauda ugdymui = neįprasta klasės aplinka“; Danguolei Savičienei (Visagino „Verdenės“ gimnazija) už projektą „Papiruso gamyba“.

UAB „Baltic Orbis“ programuojamų robotų SPIKE serijos prizai atiteko: Vaidai Ambrasaitei, Augustinai Palionytei (Vilniaus kunigaikščio Gedimino progimnazija) už projektą „Micro:literatūra – Micro:bite“ ir Aistei Ignatavičienei, Sigitai Kaminskienei (Vilniaus Žemynos gimnazija) už projektą „Paviršių užpildantys ornamentai“.

Vilniaus universiteto filosofijos fakulteto prizai: Nijolei Cibulskaitei (Vytauto Didžiojo universitetas, Švietimo akademija) už projektą „Tarpdalykinės matematinės ekskursijos“, Laimutei Jocienei (Kauno Jono Jablonskio gimnazija) už projektą „Matematikos praktinių užduočių bankas“ ir Anai Lavrinovič (Vilniaus Žemynos gimnazija) už projektą „Energijos virsmai ląstelėje”.

UAB „Baltic Orbis“ įsteigė prizus visiems dvidešimt septyniems konkurso dalyviams neturėjusiems galimybės varžytis baigiamajame ture. Taip pat visiems nacionaliniam konkursui „Science on Stage Lithuania. 2021“ pateikusiems paraiškas dalyviams bus įteiktos ŠMSM ir NŠA padėkos.

„Kad ir kaip beprotiškai ir juokingai skamba idėjos, esančios galvoje, – reikia daryti tai, kuo tiki ir ką myli. Tuomet tai paliečia ne vien mus pačius, bet ir aplinkinius ir suteikia didžiausią ir neįkainojamą pelną – laimę“, – įsitikinusi viena konkurso nugalėtojų Gintarė Marmokaitė.

Konkurso organizatoriai – Nacionalinė švietimo agentūra ir nacionalinis „Science on Stage“ komitetas –  nuoširdžiai džiaugiasi, kad Lietuvoje yra išradingų ir aukštos skaitmeninės kompetencijos mokytojų, suprantančių ir realizuojančių STEAM idėjos esmę.

Skip to content