I–IV 8.00-17.00
V 8.00-15.45


Paskambinkite
8 658 18504



Parašykite
tiesiogiai




Sekite mus


Mokyklose tiriamas pasirengimas diegti atnaujinamas mokymosi programas

2021-10-28

Nacionalinė švietimo agentūra (NŠA) vykdo tyrimą, skirtą pasirengti diegti atnaujintas pradinio, pagrindinio ir vidurinio ugdymo bendrąsias programas. Tyrime dalyvauja 30 atrinktų šalies mokyklų, kuriose iki kitų metų balandžio bus analizuojama patirtis ir remiantis tyrimo duomenimis bus parengtos rekomendacijos mokytojams kaip įgyvendinti atnaujintas programas.

„Praktiškai pabaigus rengti atnaujinamų mokymosi programų projektus, prasideda naujas etapas – reikia pasitikrinti, ar pasirengta diegti kompetencijomis grįstą atnaujintą ugdymo turinį, ir ko trūksta sklandžiam atnaujintų programų pasitikimui mokyklose. Atliekamas tyrimas suteiks specialistams informacijos rekomendacijoms mokytojams parengti“, – sako NŠA direktorė Rūta Krasauskienė.

Atrinktų mokyklų komandos dalyvaus įvairiose teminėse dirbtuvėse bei diskusijose. Į jas įsitraukę apie 200 mokytojų modeliuos pamokų stebėsenos pavyzdžius pagal universalaus mokymosi dizaino principus, įgis gebėjimų identifikuoti kompetencijas ugdymo veiklose, reflektuos turimą ir įgytą patirtį, įgyvendinant kompetencijomis grįstą ugdymą, teiks pasiūlymus, kurie padėtų sėkmingai diegti atnaujintas bendrąsias programas.

„Pagrindinis šio tyrimo tikslas – atskleisti, kokie sunkumai kyla, kokios patirtys susiformavo, kaip perprantame kompetencijų turinį, kaip  kompetencijas integruojame į mokomąjį dalyką. Jų dabartinis turinys kaip tik parodo, kad jos įgalina mokytoją pamokoje ieškoti naujų prasmių. Pavyzdžiui, pasikeitusi socialinė-emocinė ir sveikos gyvensenos kompetencija, kurios turinys anksčiau bylojo tik apie bendravimą, bendradarbiavimą, dabar savyje talpina emocinius, sveikatos, istorinius, geografinius, kultūrinius dalykus. Bet kokioje pamokoje kalbame ne tik apie žinių konstruktą, bet apie įveiklintą mokymosi praktiką“, – teigia Mokyklų pasirengimo diegti atnaujintas pradinio, pagrindinio ir vidurinio ugdymo bendrąsias programas veiklos tyrimo vadovas dr. Sergejus Neifachas.

Rezultatas, kurio tyrėjų komanda tikisi sulaukti balandžio mėnesį, turėtų parodyti, kokios dar pagalbos reikia mokytojams.

Planuojama, kad atnaujintos bendrosios programos mokyklose bus pradėtos diegti 2023 m. Su programų projektais galima susipažinti interneto svetainėje Emokykla.lt.

 

Daugiau informacijos:

NŠA Komunikacijos ir kontaktų skyrius, tel. 8 658 18061, el. p. ziniasklaidai@nsa.smm.lt.

Skip to content