I–IV 8.00-17.00
V 8.00-15.45


Paskambinkite
8 658 18504



Parašykite
tiesiogiai




Sekite mus


Papildytas vaizdo pamokų ciklas apie literatūrinio ir samprotavimo rašinio rašymą

2021-11-17

Mokytojo TV interneto platformoje naujais vaizdo įrašais papildytas paskelbtas Lietuvių kalbos ir literatūros mokytojų sąjungos valdybos narės, metodinių knygų apie rašinių rašymą autorės, mokytojos ekspertės N. Bartašiūnienės parengtas vaizdo pamokų ciklas „Rašinio kūrimo koordinatės“. Pamokose detaliai analizuojamas kiekvienas rašinio elementas, duodama naudingų praktinių patarimų, kaip konkretų elementą išpildyti kuriant tekstus, pateikiamos užduotys medžiagai įtvirtinti. Pamokos gali padėti abiturientams pasiruošti lietuvių kalbos ir literatūros valstybiniam brandos egzaminui.

Gilioji ir paviršinė teksto struktūros. Artimasis ir tolimasis teksto siejimai. Aptariama, kas yra gilioji ir paviršinė teksto struktūros, kuo skiriasi artimasis teksto siejimas nuo tolimojo, kokie yra siejamieji žodžiai ir frazės.

Įrodymas, argumentai ir jų tipai. Aptariama, ką reiškia įrodymas ir kokia jo loginė struktūra, kokių gali būti argumentų ir kaip rasti paveikesnių argumentų, kaip pateikti argumentus.

Polemika ir poleminė pastraipa.  Aptariama, ką reiškia polemizuoti ir kas yra kontrargumentas, kaip sukurti rašinyje poleminę dvasią, kokia poleminės pastraipos struktūra.

Rėmimasis privalomu autoriumi samprotaujant. Aptariama, kokias būdais galima remtis literatūra samprotavimo rašinyje, ką reiškia prasminiai akcentai, aktualizacija, kas yra sakiniai-tiltai.

Citavimas, perfrazavimas ir atpasakojimas rašinyje. Aptariama, kada tinka citavimas ir kokia citavimo strategija, ką reiškia perfrazuoti, ką reiškia atpasakoti tekstą ir kokios būdingos atpasakojimo klaidos.

Analitinė ir lyginamoji literatūros rašinio pastraipos. Aptariama, kokią literatūrinę pastraipą vadiname analitine, kokią literatūrinę pastraipą vadiname analitine-lyginamąja, kokie šių pastraipų elementai.

 

Anksčiau paskelbtą vaizdo medžiagą rasite čia

Skip to content