I–IV 8.00-17.00
V 8.00-15.45


Paskambinkite
8 658 18504



Parašykite
tiesiogiai




Sekite mus


Policija sutelks dėmesį į brandos egzaminus

2022-05-30

Nacionalinės švietimo agentūros (NŠA) ir Lietuvos kriminalinės policijos biuro atstovai susitarė derinti veiksmus, kad būtų užtikrintas sklandus ir skaidrus poryt prasidedantis brandos egzaminų procesas.

„Ilgametė bendradarbiavimo patirtis leidžia tikėtis, kad ir šiais metais nebus susidurta nei su rimtesniais brandos egzaminų organizavimo ir vykdymo tvarkos pažeidimais, nei su sunkesniais sukčiavimo ar kitos nusikalstamos veikos atvejais, – sako Nacionalinės švietimo agentūros direktorė Rūta Krasauskienė. – Kasmet brandos egzaminų organizavimo procesas išsiskiria vienais ar kitais ypatumais, apie kuriuos susitikimo metu informavome Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnus“.

Valstybinio brandos egzamino užduotys yra dokumentai, sudarantys tarnybos paslaptį, jiems priskiriama „Riboto naudojimo“ slaptumo žyma. Valstybinio brandos egzamino užduotys tarnybos paslaptimi išlieka iki užduotims patenkant į valstybinio egzamino vykdymo patalpą ir teisėtai bei  tiksliai  nustatytu laiku prakerpant vokus.

Brandos egzaminų išvakarėse bei pagrindinės ir pakartotinės sesijos metu pareigūnai vykdys tikslinę informacijos, susijusios su egzaminais, stebėseną internete. Ypatingas dėmesys skiriamas socialiniams tinklams.

NŠA darbuotojai ir policijos pareigūnai pastebi, kad kone per kiekvieną brandos egzaminų sesiją pasitaiko sukčiautojų bandymų pasinaudoti abiturientų patiklumu siūlant jiems įsigyti neva tikras egzaminų užduotis. Tačiau tokiems bandymams laiku užkertamas kelias.

„Atidžiai stebime viešąją erdvę, vertiname iš piliečių ir įvairių institucijų gautą informaciją. Ypatingai didelį dėmesį skiriame elektroninei erdvei, socialiniams tinklams ir čia keliamai informacijai. Siekiame užtikrinti, kad egzaminų sesija vyktų sklandžiai, be trukdžių, užkirsti kelią egzaminų užduočių pardavinėjimui ar neteisėtai pagalbai pasitelkiant elektronines ryšio priemones. Paaiškėjus, kad yra vykdoma nusikalstama veikla, nedelsiant reaguojame į tokius atvejus, pradedame ikiteisminius tyrimus aplinkybėms nustatyti ir išsiaiškinti. Kiekvienam abiturientui turi būti sudarytos lygios galimybės laikyti brandos egzaminus“, – sako Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininkas Rolandas Kiškis.

Policijos pareigūnai perspėja, kad asmenys, besiruošiantys tiesiogiai arba internete parduoti ar įsigyti egzaminų užduotis, net jeigu jos žinomai neatitinka realybės, visais atvejais sulauks teisėsaugos dėmesio ir bus baudžiami įstatymo numatyta tvarka.

Piliečiai, pastebėję siūlymų parduoti egzaminų užduotis, prašomi apie tai pranešti Nacionalinei švietimo agentūrai el. paštu: info@nsa.smm.lt. Policiją galima informuoti paliekant pranešimą tinklapyje www.epolicija.lt arba skambinant bendruoju pagalbos telefonu 112.

 

Daugiau informacijos:

NŠA Komunikacijos ir kontaktų skyrius, tel. 8 658 18061, el. p. ziniasklaidai@nsa.smm.lt.

Skip to content