I–IV 8.00-17.00
V 8.00-15.45


Paskambinkite
8 658 18504



Parašykite
tiesiogiai




Sekite mus


Mokytojai gilino žinias apie nacionalinį saugumą ir šios temos integravimą į pamokas

2022-08-30

Baigėsi vasaros kursai mokytojams skirti nacionalinio saugumo ir pilietiškumo nuostatų stiprinimui ugdyme. Į savaitės trukmės kursus atvyko 39 mokytojai iš įvairių Lietuvos mokyklų.

Šiemet vasaros kursai vyko Kaune, Divizijos generolo Stasio Raštikio Lietuvos kariuomenės mokykloje. Dalyviai gilinosi į nacionalinio saugumo sampratą, institucijų, užtikrinančių nacionalinį saugumą, funkcijas ir struktūrą Lietuvoje, karo tarnybos atlikimo būdus, Lietuvos kariuomenės funkcijas taikos ir karo metu. Taip pat susipažino su šiuolaikinės karybos bruožais, gilinosi į hibridinio karo aspektus, žvalgybos institucijų veiklos specifiką, dalyvavo pirmosios medicininės pagalbos teikimo pratybose, susipažino su kovine technika, lankėsi Juozo Vitkaus inžinerijos batalione, kur buvo supažindinti su išgyvenimo kurso pradmenimis.

Kursų pabaigoje mokytojams buvo sudaryta galimybė apsilankyti pogrindinėje „ab“ spaustuvėje, veikusioje 1980–1990 metais ir nesusektoje sovietinių saugumo tarnybų, taip pat dalyvavo ekskursijoje po Kauno įgulos karininkų ramovę. Dalyviams buvo pristatytas Nacionalinio saugumo ir šalies gynybos bendrosios programos projektas, kuriam teikė savo pastabas, diskutavo apie šios programos įgyvendinimo būdus ir galimybes.

Vasaros kursai baigti aptarimu, kaip į ugdymo turinį integruoti vasaros kursų medžiagą.

Pasak mokytojų, kursai buvo labai naudingi ir įgytas žinias jie pritaikys pamokose. Jų teigimu, puikiai parinkti dėstytojai, išmanantys savo sritį ir pristatantys savo dalyką su praktiniais pavyzdžiais, suteikė daug naudingos medžiagos ir žinių. Kursų dalyviai svarstė, jog tokiuose kursuose dalyvautų ir dažniau, kad gautas žinias galėtų įtvirtinti praktiškai, ir dar būtų gerai turėti vadovėlį, kuris praverstų mokytojams ruošiantis pamokoms.

Vasaros kursai surengti Nacionalinei švietimo agentūrai bendradarbiaujant su Mobilizacijos ir pilietinio pasipriešinimo departamentu prie Lietuvos Respublikos krašto apsaugos ministerijos. Šie kursai rengiami kasmet nuo 2016 m. ir skirti supažindinti įvairių dalykų mokytojus su Lietuvos nacionalinio saugumo užtikrinimo sistema, šalies ginkluotosiomis pajėgomis, stiprinti pasitikėjimą Lietuvos kariuomene ir skatinti mokytojus integruoti nacionalinio saugumo temas į ugdymo procesą.

Skip to content