I–IV 8.00-17.00
V 8.00-15.45


Paskambinkite
8 658 18504



Parašykite
tiesiogiai




Sekite mus


Kovai su prekyba žmonėmis – prevencinės priemonės mokykloms

2022-10-18

Šiandien minint kovos su prekyba žmonėmis dieną ir siekiant atkreipti visuomenės dėmesį į šią problemą, Nacionalinė švietimo agentūra skatina naudotis parengtomis prevencinėmis priemonėmis ir kalbėtis šia tema su mokiniais.

Prekybą žmonėmis dažnai įvardijama kaip moderni vergovės forma, o jos aukomis neretai tampa jauni žmonės. NŠA parengtos prevencinės priemonės padeda stiprinti mokinio asmenybę, skatinti prevencinį elgesį ir mažinti rizikos veiksnių įtaką.

Mokyklų bendruomenių nariams parengtoje atmintinėje „Kaip atpažinti prekybos žmonėmis rizikos veiksnius ir tinkamai reaguoti?“ pateikiama informacija, kaip mokyklose atpažinti prekybos žmonėmis rizikos veiksnius ir tinkamai reaguoti, o mokytojai, tėvai ir mokiniai skatinami būti budresni ir apsaugoti vaikus nuo vergijos ir išnaudojimo pavojų.

KĄ TURĖTŲ ŽINOTI MOKINIAI

  • Socialiniuose tinkluose nederėtų priimti prašymų draugauti iš nepažįstamų žmonių. Prekeiviai žmonėmis slepia savo tikrąją tapatybę, apsimetinėja kitais žmonėmis, norėdami privilioti savo aukas.
  • Neatskleisti per daug informacijos apie save nepažįstamiems žmonėms socialiniuose tinkluose ar asmeniškai, kad ir koks draugiškas asmuo būtų.
  • Niekada nesusitikti su nepažįstamu žmogumi prieš tai nepasitarus su patikimu suaugusiuoju. Prieš susitikimą svarbu draugams, tėvams ar kitiems žmonėms, kuriais pasitikima, pasakyti, su kuo ir kur konkrečiai einama susitikti.
  • Jei siūloma lengvai ir greitai užsidirbti daug pinigų, būtina atidžiai tikrinti informaciją, išsiaiškinti, ar įmonė yra legali, rasti buvusių darbuotojų atsiliepimų. Legaliai Lietuvoje galima pradėti dirbti nuo 14 metų, tačiau visais atvejais būtina pasirašyti darbo sutartį.

Visą atmintinę rasite čia.

Darbui pamokose mokytojai gali naudotis metodine medžiaga ir trumpais vaizdo filmais, kurie parengti bendradarbiaujant su Jungtinės Karalystės ambasada Lietuvoje ir nevyriausybine organizacija „Stop the Trafik“. Vaizdo medžiagą rasite čia.

Mokiniai gali išbandyti mobiliąją aplikaciją NOU („Neužkibk, o užsidirbk“). Žaisdami darbo paiešką simuliuojantį žaidimą jaunuoliai gali įvertinti savo galimybes užsidirbti, bet neužkibti ant prekybos žmonėmis kabliuko. Žaidimas pateiktas remiantis realiomis situacijomis, kuriose dažniausiai patenkama į prekybos žmonėmis pinkles. Programėlėje taip pat pateikta mokytojams skirta metodinė informacija apie prekybą žmonėmis. Nukentėjusieji ras informacijos apie organizacijas, į kurias galima kreiptis ieškant pagalbos. Programėlę rasite čia.

Pasikalbėti apie prekybą žmonėmis ir jos prevenciją mokytojai į klases gali pasikviesti specialistus, kurie kvalifikaciją tobulino seminaruose, analizuodami sudėtingus įtraukimo į prekybos žmonėmis tinklus atvejus. Parengta 116 tokių specialistų. Jie teikia informaciją, metodinę pagalbą, geba profesionaliai valdyti ir koordinuoti prevencijos organizavimą bei pagalbos teikimą savo savivaldybėse. Šių specialistų sąrašą rasite čia.

Europos Komisijos sprendimu nukentėjusių nuo prekybos žmonėmis atminimui ir šio reiškinio žinomumo bei prevencijos didinimui, spalio 18 diena yra paskelbta Europos Sąjungos kovos su prekyba žmonėmis diena. Šią dieną Europos šalyse organizuojami renginiai, akcijos, kurių tikslas yra kuo plačiau paskelbti žinutę, jog prekyba žmonėmis, kaip XXI amžiaus vergovės ir išnaudojimo forma, deja, vis dar neišnyko.

Skip to content