I–IV 8.00-17.00
V 8.00-15.45


Paskambinkite
8 658 18504



Parašykite
tiesiogiai




Sekite mus


Seksualinio smurto prevencijai mokyklos gali pasitelkti įvairiausias priemones

2023-02-08

Nacionalinė švietimo agentūra (NŠA) atkreipia mokyklų, mokytojų, tėvų dėmesį į poreikį mokyti vaikus atpažinti seksualinį smurtą ir tinkamai į jį reaguoti. Seksualinio smurto prevencija, atpažinimo ir pagalbos su juo susiduriantiems tema, visuomet aktuali.

Suteikti mokyklos bendruomenei žinių apie seksualinės prievartos formas, rizikos ir apsauginius veiksnius, pasekmes, didinti mokyklos personalo kompetencijas vykdyti seksualinės prievartos prevenciją, mokyti juos vesti specialius užsiėmimus mokiniams kaip atpažinti seksualinės prievartos užuomazgas, kaip reaguoti ir kur kreiptis pagalbos, kaip išvengti galimų prievartos atvejų, gali padėti NŠA parengta seksualinės prievartos prieš vaikus ir vaikų seksualinio išnaudojimo prevencijos programa „Saugok ir gerbk mane“. Ši programa buvo įgyvendinama šalies mokyklose ES struktūrinių fondų lėšomis.

Taip pat yra parengtos Rekomendacijos mokykloms dėl smurto artimoje aplinkoje atpažinimo ir veiksmų, įtariant galimą smurtą artimoje aplinkoje patvirtinimo. Jose aprašytos smurto (fizinio, psichologinio, seksualinio, nepriežiūros) prieš vaiką pasekmės vaiko fizinei, psichikos, dvasinei, moralinei ar socialinei sveikatai ir raidai, nustatyti smurto atpažinimo kriterijai ir mokyklų darbuotojų veiksmai įtarus, kad vaikas galimai patyrė smurtą artimoje aplinkoje. Rekomendacijas galima rasti čia.

NŠA yra išleidusi švietimo įstaigoms smurto atpažinimui skirtus plakatus ir rekomendacijas  ikimokyklinio ir priešmokyklinio amžiaus bei mokyklinio amžiaus mokiniams (1–4 kl. mokiniams; 5–8 kl. mokiniams; 9–12 kl. mokiniams). Kartu su šia medžiaga pedagogams parengtos praktinio taikymo gairės, kaip kalbėti apie smurtą su atitinkamo amžiaus mokiniais ir kaip pristatyti plakatuose pateiktą informaciją. Visa tai galima rasti čia.

Dėl plakatų mokyklos gali kreiptis į NŠA el. paštu raminta.gaube@nsa.smm.lt.

Skip to content