I–IV 8.00-17.00
V 8.00-15.45


Paskambinkite
8 658 18504



Parašykite
tiesiogiai




Sekite mus


Paskelbti pirmojo Lietuvoje vienuoliktokų tarpinio patikrinimo rezultatai

2023-04-27

Nacionalinės švietimo agentūros duomenimis, beveik pusė visų lenkų tautinės mažumos gimtosios kalbos ir literatūros tarpiniame patikrinime dalyvavusių mokinių surinko daugiau kaip 88 procentus  galimo maksimalaus taškų skaičiaus. Tai buvo pirmasis Lietuvos bendrojo lavinimo mokyklose vykdytas vienuoliktokų žinių tarpinis patikrinimas.

Iš viso lenkų tautinės mažumos gimtosios kalbos ir literatūros tarpiniame patikrinime dalyvavo 798 lenkų mokomąja kalba besimokantys gimnazijos III klasės mokiniai. Visų jų surinktų taškų vidurkis siekia 32,7 iš 40 galimų, o taškų vidurkis procentais – 81,8 proc.

Maksimalų taškų skaičių surinko 7,1 proc. mokinių. Nuo 35 iki 40 taškų surinko 390 mokinių, t. y. 48,8 proc. visų patikrinime dalyvavusių mokinių.

„Džiaugiamės gerais vienuoliktokų rezultatais ir sklandžiu pirmojo Lietuvoje tarpinio patikrinimo organizavimu. Lenkų tautinės mažumos gimtosios kalbos ir literatūros tarpinio patikrinimo rezultatai jau pateikti mokykloms, jos gavo ir detalias mokinių rezultatų ataskaitas. Jau galima susipažinti ir su patikrinimo užduotimi: ji paskelbta informacinės elektroninio testavimo aplinkos ir atvirų užduočių banko BETA sistemoje“, – sako Nacionalinės švietimo agentūros direktorė Rūta Krasauskienė.

Lenkų gimtosios kalbos ir literatūros tarpinį patikrinimą sudarė klausymo, skaitymo ir teksto kūrimo dalys. Buvo tikrinama, kaip mokiniai suprato pagrindinę informaciją, išsakytas mintis, nuomonę ar vertinimą. Teksto kūrimo užduotimis tikrinti teksto komponavimo ir redagavimo gebėjimai, pvz. tinkamas kalbos priemonių vartojimas teksto taisyklingumui, aiškumui, rišlumui pasiekti.

Tarpiniame patikrinime geriausiai buvo įvertintas skaitomo teksto supratimas (rezultatų vidurkis – 85,1 proc.) ir teksto kūrimas (81 proc.), silpniau sekėsi klausomo teksto supratimas (77 proc.).

Lenkų tautinės mažumos gimtosios kalbos ir literatūros tarpinio patikrinimo rezultatai sudarys dalį valstybinio brandos egzamino ir turės įtakos galutiniam įvertinimui. Nuo 2024-2025 mokslo metų valstybinio brandos egzamino įvertinimą sudarys dvi dalys: 40 procentų  už tarpinį patikrinimą ir 60 procentų už brandos egzaminą.

Šių metų vienuoliktokai brandos egzaminą laikys 2024 metų vasarą. Šiuo metu keliose mokyklose lenkų mokomąja kalba yra išbandomas brandos egzamino užduoties modelis, užduoties pavyzdys viešai bus paskelbtas švietimo bendruomenei gegužės mėnesį.

Nuo kitų metų privalomų ir privalomai pasirenkamų dalykų tarpinius patikrinimus laikys jau visų Lietuvos mokyklų vienuoliktokai.

Skip to content