I–IV 8.00-17.00
V 8.00-15.45


Paskambinkite
8 658 18504



Parašykite
tiesiogiai




Sekite mus


Brandos egzaminų sesija prasidės abiturientų rašiniais

2023-06-05

Šiandien lietuvių kalbos ir literatūros egzaminu Lietuvos mokyklose prasideda brandos egzaminų sesija. Nacionalinės švietimo agentūros duomenimis, šį egzaminą laikys daugiau nei 26 tūkst. kandidatų.

Valstybinį lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminą laikyti pasirinko 17364 abiturientai,  mokyklinį – 8852.

„Pastarųjų metų statistika rodo, kad daugėja abiturientų, besirenkančių laikyti valstybinį lietuvių kalbos ir literatūros egzaminą, o mokyklinio egzamino kandidatų skaičius mažėja. Lyginant su praėjusiais metais mokyklinį egzaminą šiemet laikys virš 300 kandidatų mažiau. Taigi vis daugiau jų pirmenybę teikia valstybiniam lietuvių kalbos ir literatūros egzaminui,“ – sako egzaminų sesiją organizuojančios Nacionalinės švietimo agentūros direktorė Rūta Krasauskienė.

Praėjusiais metais valstybinį lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminą išlaikė 92 proc. kandidatų, o šimtukus gavo 379 kandidatai.

Lietuvių kalbos ir literatūros egzamino metu kandidatai turės parašyti rašinį, pasirinkę vieną iš siūlomų keturių temų: dviejų samprotaujamųjų ir dviejų literatūrinio rašinio temų. Per egzaminą prie kiekvienos temos pateikiami du autoriai, tačiau jie rekomenduojami. Reikalavimas remtis bent vienu privalomu autoriumi lieka, tačiau mokiniai jį gali rinktis ne tik iš tų, kurie nurodyti prie temos, bet iš visų privalomų autorių (besimokantiems bendruoju kursu jų yra 26, išplėstiniu – 36).

Per lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminą kandidatai gali naudotis suskaitmenintais privalomų programos autorių kūriniais kompiuteryje. Iš viso per egzaminą kompiuteriu galima naudotis 20 minučių arba du kartus po 10 minučių.

Planuojama, kad valstybinio lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzamino rezultatai bus paskelbti iki liepos 13 d.

Lietuvių kalbos ir literatūros egzaminas yra vienintelis privalomas siekiant gauti brandos atestatą. Be šio egzamino mokinys turi išlaikyti dar vieną pasirinktą brandos egzaminą ar atlikti brandos darbą.

Neišlaikiusieji valstybinio ar mokyklinio lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzamino liepos 13 d. pakartotinėje brandos egzaminų sesijoje laikys mokyklinį brandos egzaminą. Tai vienintelis egzaminas, kurį abiturientai gali perlaikyti tais pačiais metais.

Skip to content