I–IV 8.00-17.00
V 8.00-15.45


Paskambinkite
8 658 18504



Parašykite
tiesiogiai




Sekite mus


NŠA: kokias egzamino rašinių temas šiemet pasiūlyta rinktis abiturientams

2023-06-05

Pirmadienį brandos egzaminų sesiją pradėjusiems abiturientams lietuvių kalbos ir literatūros egzamine buvo pasiūlytos dvi samprotavimo ir dvi literatūrinio rašinio temos.

Laikiusieji valstybinį brandos egzaminą iš samprotavimo rašinio užduočių galėjo rinktis temą „Nuo ko priklauso asmens savivertė?“ ir kaip rekomenduotinus pasirinkti autorius Balį Sruogą, Jurgį Kunčiną, arba temą „Ar žemdirbiškoji kultūra aktuali šiuolaikiniam žmogui?“, kuriai rekomenduota pasirinkti šiuos autorius: Kristijonas Donelaitis, Marius Katiliškis.

Nusprendusieji rinktis literatūrinį rašinį galėjo imtis temos „Moters vaizdavimas literatūros kūriniuose“ arba „Visuomenės tobulinimo siekiai literatūroje“. Rekomenduoti pasirinkti pirmosios temos autoriai – Šatrijos Ragana, Antanas Škėma. Antrajai temai rekomenduoti autoriai – Martynas Mažvydas, Marius Ivaškevičius.

Abiturientams, laikiusiems mokyklinį brandos egzaminą, buvo pasiūlytos šios samprotavimo rašinio temos: „Kada prireikia drąsos?“ (rekomenduojami autoriai Jurgis Savickis, Bronius Krivickas) ir „Kuo žmogui svarbi šeima?“ (rekomenduojami pasirinkti autoriai – Juozas Tumas-Vaižgantas, Juozas Aputis).

Iš literatūrinio rašinio užduočių kandidatai galėjo rinktis iš šių dviejų temų: „Seno žmogaus vaizdavimas lietuvių literatūroje“ ir „Svajonės reikšmė literatūroje“ bei remtis Jonu Biliūnu, Vincu Krėve (pirmoji tema), Maironiu, Mariumi Katiliškiu (antroji tema) kaip rekomenduojamais autoriais.

Iš viso lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminą laikė daugiau nei 26 tūkst. kandidatų. Valstybinį lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminą laikyti pasirinko 17 364 abiturientai,  mokyklinį – 8 852.

Pernai valstybinį lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminą išlaikė 92 proc. kandidatų, šimtukus gavo 379 kandidatai.

Planuojama, kad valstybinio lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzamino rezultatai bus paskelbti iki liepos 13 d. Neišlaikiusieji valstybinio ar mokyklinio lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzamino liepos 13 d. pakartotinėje brandos egzaminų sesijoje laikys mokyklinį brandos egzaminą. Tai vienintelis egzaminas, kurį abiturientai gali perlaikyti tais pačiais metais.

Skip to content