I–IV 8.00-17.00
V 8.00-15.45


Paskambinkite
8 658 18504



Parašykite
tiesiogiai




Sekite mus


Daugiau nei 4 tūkstančiai Lietuvos mokytojų dalyvaus tarptautiniame tyrime

2024-02-12

Lietuvoje prasideda tarptautinis mokymo ir mokymosi tyrimas TALIS 2024. Tyrimą koordinuojančios Nacionalinės švietimo agentūros duomenimis, jame dalyvaus daugiau nei 4 tūkstančiai mokytojų ir per 200 mokyklų vadovų. Jie nuo vasario 12 d. iki kovo 8 d. truksiančiame tyrime pareikš savo nuomonę įvairiais su ugdymu susijusiais klausimais.

Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) organizuojamame TALIS (Teaching and Learning International Survey) tyrime Lietuva šiemet dalyvauja trečią kartą. Pirmasis tyrimo ciklas vyko 2008 m., 2013 m. ciklą Lietuva praleido ir grįžo 2018 m.

TALIS – pirmasis ir kol kas vienintelis tarptautinis tyrimas, kuriame tiriama mokytojų darbo aplinka, nuostatos, požiūris į mokymą bei mokytojo profesiją, įvairius darbo sąlygų mokyklose aspektus. Nuo 2008 metų, kuomet vyko pirmasis tyrimo ciklas, TALIS dalyvių skaičius gerokai išaugo ir šiemet jau perkopė 50 šalių iš 6 žemynų.

TALIS tyrimas, dažnai apibūdinamas kaip „mokytojo balso“ tyrimas, suteikia galimybę mokytojams ir mokyklų vadovams reikšmingai prisidėti prie švietimo ir ugdymo analizės bei švietimo politikos plėtojimo, ateities gairių kūrimo.

Šis tyrimas vykdomas internetu: TALIS 2024 dalyviai turi užpildyti elektroniniu formatu pateiktus klausimynus. Tai mokytojams ir mokyklų vadovams sudaro galimybę lanksčiai pasirinkti tyrimo atlikimo laiką. Klausimyno užpildymas vidutiniškai trunka nuo 45 iki 60 min.

Klausimynus tyrimo dalyviams rengia tarptautinė ekspertų grupė, bendradarbiaudama su tyrime dalyvaujančiomis šalimis.

TALIS tyrimu siekiama surinkti, išanalizuoti bei apibendrinti informaciją apie mokytojus ir mokyklas, mokytojų darbo ypatumus, ugdymo aplinką, lyderystės mokyklose aspektus, mokytojų darbo vertinimą bei jiems teikiamą grįžtamąjį ryšį, mokytojų ir mokyklų vadovų požiūrį į svarbius šiandieniam ugdymui tenkančius iššūkius.

Be pagrindinių temų kiekviename tyrime yra išskiriamos kelios tam ciklui svarbios tematikos. 2024 metais tai bus socialinis emocinis ugdymas bei aplinkosauginis tvarumas.

Tyrimo rezultatai bus skelbiami 2025 m. rudenį.

Skip to content