I–IV 8.00-17.00
V 8.00-15.45


Paskambinkite
8 658 18504



Parašykite
tiesiogiai




Sekite mus


Laboratorijos mokyklose: pusėje jau yra, siekiama aprūpinti daugiau

2024-03-01

Remiantis Nacionalinės švietimo agentūros (NŠA) duomenimis, daugiau nei pusėje šalies mokyklų įrengtos gamtos mokslų laboratorijos. Planuojama, kad per ketverius ateinančius metus ugdymo įstaigas pasieks virš 400 gamtos ir technologijų mokslų priemonių komplektų. Tam numatyta skirti virš 21 mln. Eur.

„Laboratorijos yra neatsiejama gamtamokslinių ir technologijų pamokų dalis, atnešanti didžiulę naudą mokinių mokymuisi. Jos suteikia galimybę mokiniams taikyti teorines žinias praktiškai, atliekant laboratorinius eksperimentus. Toks mokymas ne tik skatina gilesnį supratimą, bet ir įtraukia, sudomina mokinius. Be to, laboratoriniai darbai skatina bendradarbiavimą ir problemų sprendimo įgūdžius. Džiaugiamės, jog galime prisidėti prie tokio mokymosi užtikrinimo“, – teigia Nacionalinės švietimo agentūros direktoriaus pavaduotoja Asta Ranonytė.

2023 m. duomenimis laboratorijas turi 475 bendrojo ugdymo įstaigos. Didesnę šių įstaigų dalį sudaro gimnazijos, nes jose vyksta daugiau gamtos mokslų pamokų, tačiau pradinės mokyklos ir progimnazijos neatsilieka organizuodamos STEAM (gamtos mokslų, technologijų, inžinerinio, menų ir matematinio ugdymo) pamokas, kurios pastebimai kuria pridėtinę vertę ugdymosi rezultatams.

Vykdant NŠA projektą „Mokyklų aprūpinimas gamtos ir technologinių mokslų priemonėmis“, apie 700 mokyklų nupirkta chemijos, biologijos, fizikos bei robotikos priemonių už 6,5 mln. Eur.  Suteikus šias priemones mokykloms sudarytos galimybės įrengti gamtos mokslų, technologijų dalyko laboratorijas 1-8 kl. mokiniams.

Be laboratorijų pačiose mokyklose, su NŠA parama aprūpinti regioniniai STEAM centrai Alytuje, Marijampolėje, Panevėžyje, Šiauliuose, Tauragėje, Telšiuose ir Utenoje.

Šiuose regioniniuose centruose veikia modernios laboratorijos, tiek standartizuotos biologijos-chemijos, fizikos-inžinerijos, robotikos-IT ar gamtamokslinės ir mechatroninės-IT, tiek specializuotos laboratorijos, atspindinčios konkretaus miesto ir jo regiono specifiką, prioritetus ir poreikius.

Šiais metais pradedamas vykdyti kitas NŠA projektas „Ugdymo priemonės mokykloms“ taip pat planuoja prisidėti prie mokyklų aprūpinimo laboratorine įranga: bus sudaromos galimybės atnaujinti jau turimas laboratorijas bei įrengti naujas.

Atnaujindamos bei įrengdamos laboratorijas, mokyklos vadovausis naujai kuriamomis mokyklų aprūpinimo standarto rekomendacijomis.

Skip to content