I–IV 8.00-17.00
V 8.00-15.45


Paskambinkite
8 658 18504



Parašykite
tiesiogiai




Sekite mus


Dešimtokams prasideda pagrindinio ugdymo pasiekimų patikrinimas

2024-05-08

Daugiau nei 27 tūkst. dešimtokų dalyvaus Nacionalinės švietimo agentūros (NŠA) organizuojamame Pagrindinio ugdymo pasiekimų patikrinime (PUPP). Šiandien jis prasideda lietuvių kalbos ir literatūros patikrinimu raštu. 

Matematikos pasiekimų patikrinimas dešimtokams vyks gegužės 13 – 14 d., o gegužės 16 – 17 d. – gimtosios kalbos (baltarusių, lenkų, rusų, vokiečių) (raštu) pasiekimų patikrinimas. Pastarajame dalyvaus virš 2 tūkst. mokinių.

„Permainų vykdant šių metų pagrindinio ugdymo pasiekimų patikrinimą nėra. Jis vyksta taip pat kaip ir ankstesniais metais. Dešimtokams pasiekimų patikrinimas padeda įsivertinti savo gebėjimus, o mokytojams siunčia aiškią žinią, kur derėtų atkreipti mokinių dėmesį, praplėsti ir įtvirtinti jų žinias. Taip mokymosi procesas tampa nuoseklus ir sistemiškas bei padeda pasiekti geresnių rezultatų“, – pastebi Nacionalinės švietimo agentūros direktorius Aidas Aldakauskas.

Šiandien ir rytoj vykstantį lietuvių kalbos ir literatūros PUPP sudaro dvi dalys: per pirmąją dešimtokai turi atlikti teksto suvokimo, kalbos pažinimo ir vartojimo užduotis, antroji dalis skirta teksto kūrimo užduočiai. Iš viso patikrinimui skirtos 3 valandos. Per šį patikrinimą mokiniai gali naudotis mokykliniais rašybos ir kirčiavimo žodynais arba dabartinės lietuvių kalbos žodynais.  Lietuvių kalbos ir literatūros pasiekimų patikrinimas žodžiu organizuojamas mokyklos nuožiūra ugdymo proceso metu.

Jau antrus metus iš eilės dešimtokams NŠA sudarė galimybę dalyvauti bandomajame matematikos pasitikrinime, kuriame dalyvavo per 24 tūkst. mokinių.

Per matematikos PUPP  mokiniai galės naudotis skaičiuotuvu, kuris įdiegtas elektroninėje testavimo aplinkoje ir turi visas PUPP užduočių atlikimui reikalingas funkcijas. Jie gali atsinešti ir asmeninius skaičiuotuvus, kurie neturi tekstinės atminties. Skaičiuotuvų sąrašas skelbiamas čia. Taip pat mokiniai gali turėti lapą su matematikos PUPP formulėmis.

Pagrindinio ugdymo pasiekimų patikrinimas vykdomas elektroniniu būdu. Kiekvienam mokiniui skirtas prie interneto prijungtas kompiuteris su elektronine užduočių sistema. Užduotis moksleiviai turi atlikti savarankiškai neišeidami (neatsijungdami) iš elektroninės testavimo sistemos lango, nesinaudodami jokia neleistina pašaline pagalba. Užduočių atlikimo sistemoje automatiškai fiksuojama, jei paliekamas testavimo aplinkos langas, bandoma atverti kitus kompiuterio langus, daromos ekrano nuotraukos ar naudojamasi kitu monitoriumi. Šie veiksmai vertintojams gali kelti pagrįstų abejonių dėl savarankiškumo atliekant užduotis ir rezultatų objektyvumo. Mokinys gali būti šalinamas iš pasiekimų patikrinimo arba jo darbas nevertinamas, jei naudojasi draudžiamomis priemonėmis, nevykdo vykdytojo nurodymų.

2023 m. PUPP užduotis paskelbtos informacinėje elektroninio testavimo sistemoje BETA. Dešimtokai gali prisijungti ir atlikti užduotis, taip pat geriau pažinti elektroninę užduočių atlikimo aplinką.

Mokiniams, turintiems specialiųjų ugdymosi poreikių, PUPP vykdymas yra atitinkamai pritaikytas. Apie tai, kaip bus vykdomas pasiekimų patikrinimas specialiųjų poreikių turintiems mokiniams, sprendžia mokyklų vadovai, atsižvelgdami į pedagoginių psichologinių tarnybų individualias rekomendacijas mokiniams.

Skip to content